Organizace pro závislé na alkoholu nestíhají, čekací lhůty se prodloužily až čtyřikrát

Až čtyřnásobně se prodloužila doba čekání na ambulantní léčbu pro lidi hledající pomoc se závislostí na alkoholu. Jejich počet totiž od začátku pandemie covidu-19 stoupá. České televizi to potvrdila Helena Rampachová, předsedkyně Asociace neziskových organizací, a zástupci dalších tří organizací. K nárůstu počtu lidí potýkajících se s problémy s alkoholem podle odborníků mohla přispět pandemie a sociální izolace.

Se zvyšujícím se počtem klientů organizací pomáhajících závislým na alkoholu se prodlužuje doba, po kterou musejí lidé čekat na začátek ambulantní léčby. „Průměrně se čekací doba zdvojnásobila. V některých městech ale také byla dříve čtrnáctidenní a nyní trvá dva měsíce,“ popisuje Rampachová. 

„Nárůst klientů je oproti minulému roku o patnáct až dvacet procent,“ vysvětluje Rampachová, proč k prodloužení čekacích dob došlo. Dodává přitom, že jde o srovnání prvních pěti měsíců letošního a loňského roku.

Více klientů má například i Zařízení sociální intervence Kladno. „V loňském roce jsme měli pět terapeutických skupin týdně, letos máme devět skupin, takže u nás je to téměř stoprocentní nárůst lidí, kteří se chtějí léčit,“ říká ředitelka této příspěvkové organizace Jana Petráková. Dodává ale, že to nutně neznamená, že by se zdvojnásobil počet závislých ve společnosti, ale že jednoznačně přibývá těch, kteří mají potřebu tento problém řešit.

Odhodlání se s čekáním ztrácí

Nárůst klientů mají i v centru Kolping na Vysočině. Naštěstí zrovna otevřeli celou novou pobočku, takže nové klienty mohli přesměrovat tam. „Člověk se musí odhodlat, aby léčbu začal, a když už tam to odhodlání je, ale léčit se nemůže, ta motivace se ztrácí,“ vysvětluje Zdeňka Danhoferová, terapeutka, adiktoložka a psycholožka z centra Kolping, proč jsou dlouhé čekací doby problémem.

„Možná v jeho životě přišel nějaký impuls k tomu začít s tím něco dělat a ta doba se nevyužije,“ dodává. Navíc se podle psycholožky mohou u závislých dál prohlubovat jiné problémy, člověk se může například zadlužovat, nebo se mu mohou rozpadat vztahy, čemuž by se v případě dřívějšího začátku léčby mohlo zabránit.

Přírůstek klientů potvrzuje i ředitelka soukromého pobytového centra v pražském Braníku Monika Plocová. „U nás je přírůstek klientů o padesát procent. Tím, že jsme soukromé zařízení, snažíme se klientům přizpůsobit a vycházet jim co nejvíce vstříc, takže čekací doby se u nás moc neprodloužily,“ říká Plocová.

I podle ní centru přibyli klienti hlavně kvůli pandemii koronaviru. „Lidé byli dlouho zavření doma, měli méně kontaktu s přáteli nebo kolegy, některým neprospěla absolutní izolace s rodinou v domácnosti, a někteří lidé se proto obrátili k alkoholu nebo třeba návykovým lékům,“ shrnuje důvody Plocová.