Hamáčkova cesta do Moskvy je česká bramboračka, myslí si exministr Petříček

Události, komentáře: Tomáš Petříček (zdroj: ČT24)

Jako pokračování české bramboračky označil cestu vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Ruska kvůli jednání o možných dodávkách vakcíny Sputnik V odvolaný ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). V čele ministerstva Petříček skončil poté, co na sjezdu sociálních demokratů prohrál ve volbě předsedy strany, post obhájil právě Hamáček. Kdo se však postaví do čela ministerstva po Petříčkovi, bylo nejasné. „Důvěře to nepřidalo,“ komentoval situaci ohledně svého nástupce Petříček v pořadu Události, komentáře.

Podle odvolaného ministra Petříčka se již před stranickým sjezdem objevovaly signály, že pokud neuspěje ve volbě předsedy, lze očekávat i výměnu na jeho ministerském postu. „Opakovaná kritika ze strany prezidenta Zemana, s premiérem Babišem týdny před naším sjezdem ani nebylo možné naplánovat schůzku,“ přiblížil Petříček.

Následná nedělní schůzka s Janem Hamáčkem, kterého sociální demokraté v čele strany potvrdili, byla podle exministra velmi krátká. „Měla svoji logiku. Jan Hamáček jasně řekl, že chce mít jednotný tým (…) Do toho týmu jsem asi nezapadal,“ uvedl.

Kritiku svého ministerského výkonu od Hamáčka neslyšel, odvolání vnímal jako politický krok nového vedení strany, který se rozhodl respektovat. Šéf strany Petříčkovi sdělil, že si za jeho nástupce zvolil Lubomíra Zaorálka. Současný ministr kultury ale nabídku odmítl. „Je dobré si přiznat, že to byla chyba, nemít věci připravené, pokud měly proběhnout takto rychle,“ uvedl Petříček.

Pokud by události dostaly jiný směr a na sjezdu by naopak členové strany dali přednost Petříčkovi, tak by exministr odchod svého soka z ministerstva vnitra nepožadoval. „Janu Hamáčkovi jsem to před sjezdem říkal, že neplánuji po sjezdu dělat zásadní řezy, personální změny. Nechal bych vládní tým v té podobě, v jaké byl,“ popsal.

Petříček: Ministerstvo zahraničí vykuchané není

Zaorálek působil na pozici ministra zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), tedy nedlouho předtím, než se vedení resortu ujal Petříček. V úterý Zaorálek uvedl, že se úřad od té doby stal „vykuchaným“, důležité kompetence se podle něj přenesly jinam.

„Spolupráce s premiérem neprobíhala tak, jako probíhala v době, kdy byl premiérem Bohuslav Sobotka. Měl výhodu, že měl premiéra, který byl předsedou stejné strany jako on,“ komentoval výrok Petříček. Za „vykuchaný“ úřad nepovažuje. K přesunu kompetencí podle něj nedošlo, pouze byl více viditelný názorový nesoulad s předsedou vlády a prezidentem.

Ve středu jako jeho možného nástupce Hamáček označil Jakuba Kulhánka, který v současnosti působí jako náměstek na ministerstvu vnitra. „Zahraniční politice se věnoval od studentských let, určitě má pro to dobré předpoklady,“ okomentoval Petříček.

Je mu líto, že v obsazení ministerského postu panují nejasnosti. „Na sociální demokracii mi záleží. Mrzí mě, co se v posledních dnech dělo, protože to důvěře nepřidalo,“ popsal.

Hamáčkova cesta do Moskvy není ohrožením českých zájmů, myslí si Petříček

Do nástupu nového ministra bude resort zahraničí řídit Hamáček. Ve středu oznámil cestu do Moskvy, kde chce vyjednávat o možném budoucím nákupu vakcíny Sputnik V, kterou by se podle Hamáčka v Česku mohlo očkovat po jejím schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA). Na cestě jej má doprovodit bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko, který se měl zasadit o dodávku Sputniku V na Slovensko.

„Cesta mi přijde jako pokračování toho, když vaříme českou bramboračku. Bohužel debata od počátku o Sputniku V je spíš zpolitizovaná než odborná. Má to být ministerstvo zdravotnictví, které řekne, jakou vakcínu můžeme použít,“ uvedl Petříček. České zájmy podle něj Hamáčkova cesta do Ruska neohrožuje. Objevily se spekulace, že by Hamáček v Moskvě mohl řešit také tendr na dostavbu Jaderné elektrárny v Dukovanech. To však vicepremiér popřel.