Zpřísňují se podmínky cestování, na vině je především britská varianta viru

Události: Zpřísnění omezení v cestování (zdroj: ČT24)

Pro cesty do Česka platí od pátku přísnější pravidla. Změna podle úřadů reaguje na šíření nových variant koronaviru. Vznikla tak kategorie země s velmi vysokým rizikem nákazy. Do té spadají třeba Slovensko, Španělsko, Portugalsko, Velká Británie nebo většina mimounijních států. Při návratu musejí cestující na dva testy, do karantény a pak ještě povinně nosit respirátor nebo roušku. Zpřísnění se ale dotklo téměř všech skupin zemí.

Státy mimo Evropskou unii a Schengen až na výjimky automaticky spadají do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem. Po návratu odtud tak cestující budou muset nově nastoupit do minimálně pětidenní karantény zakončené PCR testem. Další by ale měli absolvovat ještě před odletem z destinace.

„Je to otázka předběžné opatrnosti a to, že v některých státech mimo Unii nemáme tak spolehlivá data, jaká bychom potřebovali a jaká jsou obvyklá v Evropě,“ vysvětluje ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Nová cestovatelská mapa podle něj reaguje hlavně na šíření nových variant viru. 

Cestovatelská mapa

Opatření kvůli koronaviru a šířící se nákaza už rok snižují zájem o cestování, kanceláře nová a přísnější opatření očekávaly. Překvapila je ale jejich rychlá platnost.

„Je zřejmé, že třeba u destinací, které jsou vzdálené a kdy let s přestupem může trvat osmnáct hodin, měly cestovní kanceláře na přípravu mnohdy dva dny,“ komentuje výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří ČR Michal Veber.

Cestovatelská mapa
Zdroj: ČT24

S resorty zdravotnictví a zahraničí tak vyjednali výjimku. Test v destinaci bude nutné u kategorie s nejvyšším rizikem nutné podstoupit až po 14. únoru. Bez něj pak cestující nepustí do letadla. „Je žádoucí, abyste se člověk vůbec nevydal na cestu, aniž by věděl, jestli je, nebo není infikovaný,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Test na koronavirus před návratem do Česka musejí lidé podstoupit při cestě z většiny států. Takovou podmínku nemá jen skupina zemí, kde je podle cestovatelské mapy riziko nákazy nízké.

Pro země s nízkým rizikem nejsou žádné podmínky. V Evropě to je teď ale jen Vatikán. Pro všechny ostatní skupiny je třeba vyplnit příjezdový formulář a 10 dnů po návratu nosit mimo domov respirátor nebo zdravotnickou roušku.

Země s vysokým rizikem
Zdroj: ČT24

Do skupiny států se středním rizikem patří Řecko, Norsko nebo Finsko. Před příjezdem je třeba mít antigenní nebo PCR test.

V kategorii zemí s vysokým rizikem je velká část Evropy, včetně většiny sousedních zemí. Do pěti dnů od příjezdu přibývá druhý test v podobě PCR. Do něj musí být člověk v izolaci.

Země s velmi vysokým rizikem
Zdroj: ČT24

Státy s velmi vysokým rizikem jsou například Slovensko, Velká Británie, Španělsko, pobaltské státy, Slovinsko, Irsko a skoro všechny země mimo Evropu. Lidé cestující z těchto lokací musejí podstoupit PCR test. Do 14. února ale platí výjimka a může být i antigenní. A také až po příletu na letišti. Další PCR test musí následovat nejdříve pět dnů po přicestování. Do té doby zůstanou lidé v karanténě.

Cizinci do Česka nesmějí z jiných než nezbytných důvodů, těmi jsou například svatby nebo nutné návštěvy rodiny. Zmíněná pravidla se týkají lidí, kteří byli za hranicemi přes 12 hodin. A dál platí výjimky pro mezinárodní dopravu a tranzit, přeshraniční studenty nebo pendlery.

Výjimky pro vstup do ČR
Zdroj: ČR

Krize v cestovním ruchu

Cestovní kanceláře loni prodaly jen třetinu zájezdů oproti roku předchozímu. Deset z nich kvůli přísnějším podmínkám navíc stále vyřizuje prodloužení pojištění proti úpadku. Bez něj nemůžou se zájezdy obchodovat. Ostatní pobyty na léto dál nabízejí.

Kanceláře teď zákazníky lákají na různé benefity. Pokud například onemocní těsně před odjezdem, vrátí jim většinu peněz. „Pochopitelně pokud by do nějaké destinace cestovat nešlo, tak bychom to vyřešili změnou destinace. Pokud by nešlo vycestovat, vrátili bychom peníze,“ říká mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

„Rozšířili jsme naši nabídku letních zájezdů, přibližně o 15 procent jsme navýšili kapacity, lidé chtějí cestovat, nakupují zájezdy,“ přibližuje mluvčí Čedoku Eva Němečková. Nákupní zvyky klientů se ale proměnily. „Obecně je menší poptávka, zákazníci jsou opatrnější, víc se ptají, veškerý nákup déle trvá. Co se týká letenek, kupují na dva tři týdny dopředu, nenakupují na delší období,“ říká ředitel prodeje Student Agency Jiří Herman.

Klienti některých cestovních kanceláří navíc stále řeší to, že nedostali zpět peníze za zrušené zájezdy z minulého roku. „FIRO-tour je v mimořádném moratoriu, stále pokračují jednání o zajištění financování další obchodní činnosti. Klienty prosíme o trpělivost a vyčkání do konce mimořádného moratoria,“ uvedla ve vyjádření cestovní kancelář.

Moratorium by mělo trvat do konce února. Minimálně do té doby tak stovky jejích klientů zpět své peníze nedostanou.