Po mrazivém ránu přijde deštivé odpoledne. V noci hrozí ledovka

Až 27,8 stupně Celsia pod bod mrazu klesla v pondělí ranní teplota na rašeliništi na Jizerce. Byla to nejnižší hodnota nynější zimy. Mrzlo v celé republice, přes den však bude tepleji, zejména v jižní polovině republiky nad nulou. Odpoledne bude pršet, večer ale může déšť začít namrzat. Hrozí proto, že se vytvoří ledovka.

Výstraha na ledovku bude platit od pondělních 18 hodin až do úterního poledne na celém území Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského kraje, Vysočiny a Prahy, v západní polovině Ústeckého kraje, ve většině Středočeského kraje a v částech Pardubického a Jihomoravského kraje.

Jde o část republiky, kde by přes den měly vystoupit teploty až tři stupně nad nulu. Očekávaný rozptyl maximálních teplot se pohybuje mezi minus 3 a plus 2 stupni Celsia, v Čechách a v jižní části Moravy mohou být i tři stupně a nad nulou má být i na Šumavě. Od západu bude přibývat oblaků a večer začne pršet. Zejména v noci na úterý hrozí, že bude déšť namrzat a vytvoří se ledovka.

Zatímco přes den bude v části republiky nad nulou, ráno mrzlo, nejnižší teploty se ale na různých místech výrazně lišily. Na jihu a západě republiky bylo zataženo a tepleji, na severu jasno a chladněji. Na Jizerce zaznamenali meteorologové hodnotu minus 27,8 stupně Celsia, v Orlickém Záhoří minus 25,3 stupně, v Rýmařově na severu Moravy bylo minus 18 stupňů. I na dalších místech v severní, respektive severozápadní části Česka rtuť klesala k minus 15 stupňům.

Ráno ostatně platila na severu Čech a Moravy a ve Slezsku od Libereckého po Moravskoslezský kraj výstraha na silné mrazy. Ve zbytku republiky byly ranní teploty poněkud vyšší, obvykle mezi minus 5 a minus 10 stupni, někde pouze kolem minus 3 stupňů.

Na některých místech padly historické teplotní rekordy pro 1. únor – i v místech, kde nebyly ranní teploty obzvláště nízké. V Peci pod Sněžkou bylo minus 11,2 stupně Celsia, více než o stupeň méně než v roce 2012, ze kdy byl dosavadní denní rekord. Na krkonošské Labské boudě byl o čtyři desetiny stupně překonán rekord z roku 1991, nově je nejnižší hodnota pro první únorový den minus 10,4 stupně. 

Přes silné mrazy nenastaly žádné větší dopravní komplikace. Silničáři ale doporučují opatrnost. V Libereckém kraji i dalších hornatých regionech leží na silnicích nižších tříd zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.