Hamáček chce posunout sčítání lidí aspoň o šest měsíců. Statistici tvrdí, že by se musel změnit zákon

Události: Odložit sčítání obyvatel? (zdroj: ČT24)

Nejméně o půl roku by chtěl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) posunout sčítání lidí, bytů a domů. To má odstartovat za dva měsíce. Za problémovou považuje tu část, kdy sčítací komisaři vyrazí do domácností. Podle předsedy statistického úřadu Marka Rojíčka by ale k půlročnímu odkladu byla potřeba změna zákona. Zástupci statistiků i České pošty tvrdí, že dokážou zajistit dodržení veškerých hygienických opatření. Rozhodnutí o konání sčítání musí nyní dát ministerstvo zdravotnictví.

Po deseti letech má odstartovat sčítání lidí, bytů a domů (27. 3. až 11. 5. 2021). Místo tří formulářů bude jeden. Statistici chtějí znát odpovědi například na tyto otázky:  Bydlíte ve vlastním, nebo pronajetém bytě či domě? Kolik členů v něm žije? Jaký dopravní prostředek obvykle používáte? K jaké národnosti nebo etnické skupině se hlásíte?

Prioritně mají lidé formulář vyplňovat na www.scitani.cz. „Nemusí sečíst jen sebe, ale mohou opravdu sečíst kohokoliv s jeho souhlasem, čili členy své domácnosti, ale i členy jiných domácností, pokud se tak lidé dohodnou,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Hamáček: Posunutím termínu se svět nezboří

Kdo do 9. dubna dotazníky nevyplní online, k tomu pak s papírovými formuláři zamíří sčítací komisaři. Bude jich přes jedenáct tisíc. Právě to považuje ministr vnitra v současné době za problémové a navrhuje odklad. „To se bavíme minimálně o půl roce, spíš o roce. To znamená, že pokud se sečteme o rok později, tak se asi svět nezboří a to riziko z mého pohledu tam je,“ řekl Hamáček. 

Zákon ale umožňuje sčítání posunout maximálně o 30 dnů. „Tady by muselo dojít ke změně zákona, vidíme to jako opravdu krajní možnost,“ poznamenal Rojíček. 

Kontakt komisařů s lidmi má být výrazně omezen

Statistický úřad i Česká pošta mají připravenou variantu, která by při rozdávání formulářů výrazně eliminovala kontakt mezi sčítacími komisaři a lidmi. „Naši doručovatelé budou mít ochranné rukavice, budou mít roušky. Ty formuláře se nebudou předávat uvnitř konkrétního domu, ale ideálně před ním,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. 

„Co se týká sebrání formulářů, tak v obálce by byl vhozen do schránky, případně ponechán na kontaktním místě, což budou převážně pracoviště České pošty, případně Českého statistického úřadu,“ vysvětluje Rojíček. 

Sčítací komisaři by s vyplňováním formulářů pomáhali jen v nutných případech. K dispozici budou mít lidé i informační linku. Statistici odhadují, že dvě třetiny obyvatel hodlají dotazníky vyplnit na internetu.