Skauti rozváželi po Česku betlémské světlo. Po Praze jezdila s plamínkem historická tramvaj

Skauti v sobotu rozváželi vlaky po republice betlémské světlo, které před týdnem převzali na hraničním přechodu s Rakouskem. Na vlaky pak navazují další rozvozy do míst, kam koleje nevedou. Po Praze rozváželi skautští kurýři tento novodobý symbol Vánoc historickou tramvají.

Skauti se o šíření betlémského světla v Česku letos starají po dvaatřicáté, tentokrát akci doprovází opatření proti šíření koronaviru. Na rozdíl od předchozích let si skauti kvůli pandemii koronaviru nejeli pro plamínek do Vídně, ale převzali ho minulou neděli na hraničním přechodu Mikulov-Drasenhofen od rakouských kolegů.

Na rozvozu plamínku po Česku se podle organizátorů nic nemění, vyjma dodržování epidemických opatření, tedy bezpečnostních rozestupů, roušek a podobně. „Poselství naděje, světla, jež překonává tmu, které plamínek přináší, je letos ještě aktuálnější než jindy,“ uvedla mluvčí akce Zuzana Hrbková.

V Praze letos bez projížďky

V Praze si lidé mohli v sobotu přijít s lucerničkou pro betlémské světlo k historické tramvaji, která jezdila po městě do zhruba 19:00. Kvůli opatřením souvisejícím s epidemií se však nemohli tramvají svézt a světlo si mohli vyzvednout jen na jejích devíti zastávkách. V každé zastávce bylo betlémské světlo k dispozici zhruba 15 až 20 minut.

Podrobný rozpis přinesl web betlemskesvetlo.cz, kde lidé rovněž najdou všechny aktuality, včetně seznamu míst, kde si plamínek mohou vyzvednout. Například na vlakové nádraží v Liberci si pro něj přišly desítky lidí.

Tradice betlémského světla, které putuje Evropou, se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Cílem je šířit zároveň s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Betlémské světlo je pro věřící symbolem naděje, světla, jež překonává tmu. V Česku se o jeho šíření starají skauti a skautky. Akce stojí na stovkách dobrovolníků, plamínek je tak rovněž symbolem nezištnosti a lidské vzájemnosti.