Policie prověřuje, jestli stíhaný soudce Sovák neovlivňoval i své kolegy. Vyžádala si několik spisů

Události: Soudce Sovák ve vazbě (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé prověřují možné ovlivňování dalších členů pražského vrchního soudu v souvislosti s odposlechy v kauze obviněného soudce Zdeňka Sováka. Podle informací ČT si policie vyžádala několik spisů. Mezi nimi je i případ týkající se Správy státních hmotných rezerv nebo daňových úniků souvisejících s motorovou naftou. Sovák a další tři stíhaní jsou už týden ve vazbě kvůli údajné korupci.

Detektivové mají podezření, že Sovák ovlivňoval i své kolegy. Vyžádali si proto čtveřici spisů – mezi nimi je třeba i kauza údajně nevýhodných smluv Správy státních hmotných rezerv. V té vrchní soud pravomocně zprostil obžaloby Ondreje Páleníka a Tomáše Perutku.

„Je to zcela tragická záležitost pro vrchní soud a pro celou justici,“ okomentoval případ místopředseda Vrchního soudu v Praze Jan Sváček. „Na druhé straně je to dobré znamení v tom, že činnost orgánů činných v trestním řízení se nezastaví ani před branami soudu,“ dodal. Sváček také řekl, že od žádného ze soudců v minulosti neobdržel zprávu, že by se Sovák o některý z případů nějak intenzivně zajímal.

O případech mohl podle policie Sovák na odposleších mluvit bez toho, aby nakonec své kolegy kontaktoval. Mezi prověřovanými je také kauza Martiny Mrázové, pravomocně odsouzené za podvod na klienty České spořitelny, nebo případ plzeňského právníka Zdeňka Vlčka ml., který dostal pravomocný trest za machinace při obchodu s naftou. Policie ani žalobci podrobnosti k celé kauze nesdělili.

Vrchní soud nyní kontroluje agendu, kterou měl Sovák na starost. Soudce oficiálně odchází na konci roku do důchodu, u soudu ale chtěl podle vedení zůstat i dál. Soud ale prý o další spolupráci s ním již nemá zájem.

V kauze týkající se soudce Sováka teď policie provádí výslech svědků. Vyšetřování by mělo trvat ještě půl roku, pak policie a žalobci rozhodnou, zda případ půjde před soud.