Bývalý náčelník vojenské kanceláře Pilc má zpět prověrku a chce se vrátit na Hrad

Bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc má opět bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Mohl by se vrátit na Hrad do vysoké funkce, upozornily Lidové noviny. Sám Pilc uvedl, že má s hlavou státu ústní dohodu, podle které by se měl po obnovení prověrky vrátit do čela vojenské kanceláře.

Rostislav Pilc přišel o prověrku na konci roku 2015, po několika měsících rezignoval na funkci náčelníka hradní vojenské kanceláře a odešel do civilu. Soud ale loni zrušil původní rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu, který nyní Pilcovi prověrku vrátil. Pilc se nyní chystá vrátit do armády i na Pražský hrad.

„Vydání prověrky pro mne znamená, že bych se měl podle původních dohod vrátit do funkce náčelníka vojenské kanceláře prezidenta,“ řekl Pilc Lidovým novinám. Původní jeho místo ale není volné, v současnosti je náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Pilc, který nyní pracuje v Řízení letového provozu, naznačil, že by Kašeho nemusel z Hradu vytlačit. „Jdu za kancléřem prezidenta, abych věděl, co dál. Bude to první informativní schůzka,“ uvedl.

Soudu chyběly materiály

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání Pilcovy prověrky na jaře 2018 – dva roky poté, co Pilc na Hradě skončil. Chyběly mu materiály, které by potvrzovaly věrohodnost informace zpravodajské služby, na jejímž základě byla Pilcovi prověrka odebraná. Pilc následně žádal od bezpečnostního úřadu, aby mu nahradil služební plat ve výši 329 tisíc korun, s tím ale u soudu neuspěl. Pilc však podal dovolání k Nejvyššímu správnímu soudu.

Když Pilc přišel o prověrku, prezident Miloš Zeman řekl, že bude muset skončit, protože prověrku na rozdíl od hradního kancléře Vratislava Mynáře, kterému se ji nepodařilo v minulosti získat, pro svou práci potřebuje. Pilc nakonec odešel na vlastní žádost.

Pilc byl v minulosti vojenským přidělencem v Rusku, řadu let také působil jako zpravodajec. V červnu 2013 byl pověřen vedením Vojenského zpravodajství poté, co byl tehdejší ředitel Milan Kovanda obviněn v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Náčelník prezidentské vojenské kanceláře patří mezi vlivné vojáky. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže. Jmenuje a odvolává ho prezident republiky.