Očkování má natrvalo vyřešit pandemii. Začne nejdříve koncem roku, ministerstvo počítá se třemi vlnami vakcinace

UDÁLOSTI: Očkování začne nejdříve za několik týdnů (zdroj: ČT24)

Očkování by mělo představovat dlouhodobé řešení pandemie koronaviru. Vakcínu, která by se měla dostat i do České republiky, již začali aplikovat Britové, v Česku začne vakcinace až za několik týdnů. Očkování ale nedostanou všichni, kdo o ně budou mít zájem, naráz. Očkovací plán obsahuje několik vln, na úvod budou očkováni lidé patřící do rizikové skupiny či zdravotníci.

Kdy se začne očkovat?

Velká Británie začala oproti západoevropským zemím očkovat dříve. Členské země Evropské unie musí čekat na souhlas Evropské lékové agentury, ta ale své stanovisko nejspíše vydá nejdříve na konci roku. Česká vláda ale již má sestavený očkovací plán.

První fáze očkování proti novému typu koronaviru začne po schválení vakcíny, ke konci roku očekává ministerstvo zdravotnictví, že budou v Česku dávky vakcíny asi pro 400 tisíc lidí. V dalších měsících budou přicházet další, takže do konce března by je mohlo dostat přes milion lidí.

Kdo dostane vakcínu?

V první vlně se vakcíny dostanou k rizikovým pacientům – seniorům, chronicky nemocným, tedy lidem, kteří mají problém s dýcháním, se srdcem nebo trpícím obezitou –, ale také ke zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách.

V druhé etapě (ministerstvo ji označuje jako fázi I B) očkování dostane přes dva a půl milionu lidí zajišťujících chod státu a klíčové infrastruktury – hasiči, policisté, vojáci a energetici, učitelé a také členové vlády a krizových štábů. Ostatní, kteří budou mít o očkování zájem, budou muset počkat na třetí vlnu. Není přitom zřejmé, kdy to bude.

Stát sice má i plán, jakým tempem budou vakcíny přicházet, neví však, jaký o ně bude zájem. Musí se připravit na to, že by zprvu zájem o ně mohl převyšovat nabídku – do první etapy spadají miliony lidí, do konce března ale dorazí jen jeden milion vakcín. Zatím není jasné, kdo bude mít případně přednost.

Na druhé straně ministerstvo počítá s tím, že „v případě dostatečných dodávek očkovacích látek“ jednotlivé fáze očkování sloučí.

Celkový počet vakcín by měl stačit všem. Zatím je stát objednal pro necelých sedm milionů lidí a o dalších jedná. 

Kde se bude očkovat?

Nejdříve se bude očkovat v očkovacích centrech nemocnic, kterým můžou pomáhat i mobilní očkovací týmy. Ty zatím nedostaly podrobné pokyny, co mají chystat. Až bude k dispozici vakcína, kterou bude možné skladovat v běžné ledničce, začnou proti koronaviru očkovat i praktičtí lékaři.

Na ně zbude nejvíce práce. Potřebovat k tomu ale budou nejen vakcíny samotné, ale také miliony injekčních stříkaček. Zajistit je má stát.

Lékaři navíc stále čekají na podrobné pokyny. „Budeme potřebovat poměrně rychle velmi detailní informace kdo, kdy, za jakých okolností. To v plánu není. Předpokládám, že se to dozvíme v nejbližších dnech,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.