Peníze zabavené Koženému nepůjdou poškozeným, rozhodl nepravomocně soud

Události: Odškodnění po Viktoru Koženém (zdroj: ČT24)

Po sedmnácti letech padl první verdikt, komu připadnou peníze po vytunelovaných Harvardských fondech. Na sto milionů korun původně zabavených Viktoru Koženému ale nemají podle Obvodního soudu pro Prahu 2 nárok poškození. Částka má naopak připadnout firmě, kterou založil právě Kožený. Zástupci poškozených to považují za absurdní.

Z dvaceti vytunelovaných miliard se české policii podařilo obstavit jen 100 milionů korun. Většinu Viktor Kožený vyvedl podle soudu mimo Česko.

Zablokované peníze podle verdiktu, který před sedmi lety odsoudil Koženého do vězení, sice pocházejí z trestné činnosti, ale poškozeným v rámci Harvardského průmyslového holdingu je tehdy nevydal.

O peníze se totiž přihlásila také společnost Harvard Capital and Consulting založená Viktorem Koženým. Teď po 17 letech by je právě ona měla získat.

„Ve věci rozhodnuto bylo, a to tak, že žalovanému Harvardskému průmyslovému holdingu bylo uloženo souhlasit s vydáním předmětu úschovy žalobci Harvard Capital and Consulting investiční společnost,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Podle poškozených verdikt nemá logiku a chtějí se odvolat. „Přestože tam bylo velké množství důkazů, že peníze byly ukradeny, soud bez dalšího všechny důkazy odmítl,“ říká advokátka akcionářů Harvardského průmyslového holdingu Evelyna Lojdová.

„Neberte to jako neochotu, ale já bych se do toho nerad pouštěl, je to nepravomocný, zatím není nic definitivního,“ reagoval likvidátor investiční společnosti Harvard Capital and Consulting David Termer.

Společnost, která ve sporu o peníze uspěla, je podle zástupkyně poškozených stále pod vlivem Koženého. „Patří Koženého matce, která přes různé offshorové společnosti vlastní veškerý jeho majetek,“ říká advokátka akcionářů Lojdová. Sám Kožený společnost založil počátkem devadesátých let.

Viktor Kožený, který byl v nepřítomnosti odsouzený k desetiletému vězení, v minulosti připustil, že by byl ochoten nechat se vyslechnout českými policisty. Samotné vydání do Česka z Baham ale odmítá.