Blatný představil nový „semafor“: Rizikové skóre na škále 0 až 100 a pět úrovní pohotovosti

Ministerstvo zdravotnictví představilo nový ukazatel rizika šíření epidemie koronaviru. Škála od nuly do sta každý den celoplošně stanoví závažnost situace a budou se podle ní přijímat či rozvolňovat protiepidemická opatření. Tabulka souvisejících opatření bude hotová do pondělí, bude se dál připomínkovat a používat se bude od příštího týdne, avizoval šéf resortu Jan Blatný (za ANO).

Podobně jako takzvaný semafor budou jednotlivé stupně rizika využívat barevné škály – od zelené při nejnižším riziku po červenou při nejvyšším. Jednotlivá opatření budou podle ukázky rozdělena do pěti kategorií. Podobný systém se používá i v zahraničí, například v Irsku či Velké Británii.

Pro vypočítání se bude používat čtrnáctidenní počet nových případů na 100 tisíc obyvatel, zásah populace seniorů, zjednodušené reprodukční číslo a podíl pozitivně testovaných lidí ze všech testů. Zohledňovat se bude také to, jestli v mezitýdenních intervalech riziko klesá, nebo stoupá. „Ke změně daných opatření dojde až tehdy, až určitá úroveň rizika bude trvat po nějakou dobu. Kdybychom to neudělali, tak bychom neustále měnili opatření,“ vysvětluje Blatný. Zatím není přesně určeno, po kolika dnech se bude vyhodnocovat.

„V principu se bude jednat o tom, že každý z nás dostane jedno číslo od nuly do sta, které bude kvantifikovat riziko. Na toto číslo bude navázán systém pěti úrovní jednotlivých opatření, která budou předem definovaná,“ popisuje ministr.

Příklad opatření podle rizikového skóre
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Blatný chce maximální přehlednost

„Budu vědět, že při riziku 20 procent bude aktivované opatření číslo dva. Když stoupne na 40 procent, bude třeba aktivovaná úroveň opatření tři,“ popisuje ministr Blatný. Nyní epidemiologové navrhují a připomínkují, jaká opatření budou platit ve které z pěti úrovní rizika. Definitivní podoba modelu by mohla být zveřejněna v pondělí.

„Cílem je maximální čitelnost pro každého občana této země,“ tvrdí Blatný. Budou podle něj zveřejněna všechna data, ze kterých se bude číslo vypočítávat, aby si ho mohl každý ověřit. Na jeho vývoji se podle ministra podílela většina odborníků a vědeckých pracovišť, která modelují vývoj epidemie v ČR.

Události ČT: Epidemie koronaviru v Česku se stabilizovala (zdroj: ČT24)

Skóre se podle dostupných informací bude hodnotit barevně pro celé kraje, hodnoty ale budou kalkulovatelné i pro nižší správní celky.

Už ve středu Blatný předeslal, že hodnotit by se pak podle tohoto modelu mělo do konce letošního roku. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové budou související opatření nařizována nebo uvolňována v době nouzového stavu jako krizová opatření vlády. „Jakmile se dostaneme do nižších stupňů, bude možnost pro rozhodování krajských hygienických stanic, jak to ostatně dovoluje naše platná legislativa,“ přiblížila.