Po příjezdu z většiny zemí bude nutná karanténa nebo test. Ministerstvo zahraničí změní cestovatelský semafor

Většinu evropských zemí označí ministerstvo zahraničí od pondělí za rizikové nebo nejméně středně rizikové z hlediska šíření koronaviru. V případě vysokého rizika bude muset každý, kdo ze země do Česka přicestuje, po návratu do karantény nebo předložit negativní test na covid-19. U středně rizikových států budou muset podstoupit testy dlouhodobí zahraniční pracovníci, nikoli však pendleři.

Jedinou „zelenou“ zemí v Evropě bude na novém cestovatelském semaforu Vatikán. Ministerstvo zahraničí své hodnocení rizikovosti států upravilo podle dohodnutých unijních pravidel, jako země s nízkým rizikem nákazy nově hodnotí pouze ty, které měly za poslední dva týdny méně než 25 nových případů na sto tisíc obyvatel a zároveň se podíl pozitivních testů na celkovém počtu pohyboval pod čtyřmi procenty.

Z mimoevropských států se může do ČR bez testů nebo karantény cestovat ze Singapuru, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Thajska a Austrálie. Po příletu z těchto států nebude nutná karanténa ani test na covid-19.

Ministr zahraničních věcí Petříček k cestovatelskému semaforu (zdroj: ČT24)

Karanténa a covid-test

Za středně rizikové potom považuje Česko všechny státy, kde přibylo za poslední dva týdny méně než 250 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel, případně mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta.

Cestovat do těchto zemí nebo z nich bude možné, avšak zahraniční pracovníci budou muset po příjezdu předložit negativní test. Toto pravidlo neplatí pro pendlery. Do kategorie středně rizikových států spadne od pondělí jediný ze sousedních států, a sice Německo. Dále půjde o Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Švédsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Řecko a Kypr.

Cestovatelský semafor platný od 9. 11.
Zdroj: ČT24/MZ ČR

Za státy s vysokým rizikem nákazy jsou považovány ty, kde za posledních čtrnáct dnů přibylo přes 250 nových případů covidu-19 na sto tisíc obyvatel. Půjde o většinu evropských zemí včetně Polska, Rakouska a Slovenska. Téměř všechen přeshraniční styk s nimi bude podmíněn následnou karanténou nebo podstoupením testu, po návratu bude také nutné vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku budou mít pendleři nebo žáci a studenti při pravidelném pohybu do určité země.

Omezené cestování do blízkého zahraničí ale bude možné, protože podle ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) bude platit ještě jedna výjimka povolující maximálně dvanáctihodinové cesty za hranice bez dalšího omezení.

Obdobná omezení zavedly již dříve vůči Česku i Německo, Rakousko a Slovensko – k cestě do těchto tří sousedních států je potřeba až na výjimky negativní test, bez něj je nutné podstoupit karanténu. Dvanáctihodinové vyjížďky přes hranice bez testu jsou tedy vzhledem k opatření vyhlášených v zahraničí prakticky možné pouze do Polska anebo do Saska, které povoluje i cestujícím z rizikových států, mezi které Česko patří, až 24hodinový pobyt na svém území.

  • zelená (mírné riziko): cestování bez dalších požadavků
  • oranžová (střední riziko): povinné testy pro dlouhodobé zahraniční pracovníky (ne pro pendlery)
  • červená (vysoké riziko): povinný test nebo karanténa po příjezdu

Ministerstvo zahraničí dosud používalo odlišnou metodiku pro stanovení rizika nákazy v jednotlivých zemích a semafor dlouho neměnilo. Většina EU byla zelená kromě Španělska, které bylo červené. Za rizikové státy ministerstvo zahraničí rovněž považovalo většinu mimounijních evropských zemí – Ukrajinu, Srbsko, Albánii či Rusko.

Nová verze cestovatelského semaforu bude účinná od pondělí, o víkendu tedy ještě bude cestování do většiny států z české strany bez omezení. V dalších týdnech plánuje ministerstvo aktualizovat semafor každý pátek s účinností od následujícího pondělí, dodal náměstek ministra Martin Smolek.