Lockdown jako v Izraeli je nevyhnutelný, míní šéf lékařské komory. Jinak se podle něj ekonomika zastaví samovolně

Otázky Václava Moravce: Kapacity českého zdravotnictví (zdroj: ČT)

Situace ve zdravotnictví bude kritická, pokud se nepodaří zpomalit vývoj pandemie v Česku, shodují se prezident České lékařské komory Milan Kubek a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle Kubka by při kapacitním kolapsu zdravotního systému mohl následovat scenář z New Yorku z jara, kdy výrazně narostl počet obětí – nejen na koronavirus. Hosté pořadu Otázky Václava Moravce se shodli, že důležitá bude odpovědnost každého českého občana.

Opatření jako navyšování kapacit zdravotnictví i žádání pomoci ze zahraničí kvituje prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj je ale přesto situace kritická. „Jsme úplně jinde než zbytek světa,“ zdůrazňuje.

Kubek dodal, že zdravotnictví je v krizi především personální. Zmínil například situaci v Ústeckém kraji, kde podle něj zdravotníci doslova „padají na hubu.“ O personálních potížích hovořil v diskuzním pořadu Václava Moravce také ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. „Na Bulovce chybí sto zdravotních sester,“ řekl.

Klíčové bude podle ředitele České lékařské komory Kubka zastavit reprodukční číslo a nebezpečný koronavirový nárůst. To připustil i končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který očekává zpřísnění opatření, pokud už v úterý nedojde k poklesu pandemických statistik v zemi.

„Jestliže tak neučiníme, budeme do Vánoc v omezeném režimu,“ řekl Prymula v Otázkách Václava Moravce. Dodal, že nouzový stav by mohl být prodloužen na začátku listopadu až o měsíc.

Milan Kubek by byl pro radikální řešení. Nevyhnutelný je podle něj lockdown, takový jaký byl v Izraeli. „Pokud to neuděláme my, ekonomika se zastaví samovolně,“ míní. 

V momentě kdy budou nemocnice zahlcené pacienty s covidem, pak se život ohrožujícím stavem stává v uvozovkách obyčejný zánět slepého střeva.
Milan Kubek
prezident České lékařské komory

„Je štěstí, že Česká republika má velký kapacitní systém. Polsko a Slovensko, které na tom jsou s pandemií lépe, se už blíží k limitům kapacity,“ uvedl v Otázkách Prymula.

V druhé části pořadu na to Kubek i primátor Prahy Hřib navázali ale s tím, že pokud se situace nezlepší, nebude otázkou „zda“, ale „kdy“ zdravotnictví zkolabuje.

Interview ČT24: Imunolog Václav Hořejší o koronavirové situaci v Česku (zdroj: ČT24)

V polní nemocnici v Letňanech bude především vojenský personál

Polní nemocnice v Letňanech organizačně spadá pod Nemocnici Na Bulovce. Její ředitel Jan Kvaček ale řekl, že v ní bude sloužit především vojenský personál – jeho pražská nemocnice na zařízení na okraji hlavního města nemá kapacity. 

Chybět na jiných místech v zemi armádní zdravotníci dle Kvačka nebudou. „Armáda si je bude stahovat z různých míst a vždy jen velmi malý počet,“ řekl. S krokem zřídit polní nemocnici souhlasí i Kubek, ale znovu zdůraznil nutnost řešit pandemii jako takovou.

Pražský primátor komentoval, že magistrát se snaží vycházet armádě vstříc. „Zajistili jsme například stravování pro ty, kteří teď staví nemocnici v Letňanech.“ uvedl. Praha je připravena pomoct i v logistice.

Hřib bude dobrovolníkem v nemocnici. Sobotní situaci na náplavce řešili policisté

Pražský primátor Hřib v týdnu nastupuje jako dobrovolník do jedné z nemocnic v Praze. Chtěl by tím motivovat ty spoluobčany, kteří mohou přispět dobrovolnou pomocí také.

Podle Hřiba to jeho vykonávání funkce na pražském magistrátu neovlivní. Jde o důležitý symbol, který k roli primátora patří. Jeho pomoc uvítal i prezident lékařské komory. „Přivítáme skutečně každou ruku,“ řekl Kubek. 

V sobotu se na sociálních sítích a poté i v některých médiích, včetně ČT, objevily fotografie z trhů na pražské náplavce. Nasvědčovaly tomu, že lidé zde nedrží dvoumetrové rozestupy. Organizátor trhů nicméně řekl, že hygienická opatření dodržena byla.

Primátor Hřib v Otázkách Václava Moravce uvedl, že někteŕe fotografie na náplavce byly zavádějící – šlo o ohnisko a úhel snímků a mohly tak být zkreslené.

Na místo podle Hřiba nicméně dorazily policejní hlídky, a pokud došlo k pochybení, bude se situace řešit v rámci správního řízení.