V pátek večer přibylo přes osm tisíc případů covidu. Česko obdrží ventilátory ze zahraničí

Události: Šíření koronaviru v České republice (zdroj: ČT24)

Do pátečních osmnácti hodin přibylo v Česku 8075 prokázaných případů covidu. Je to lepší situace než ve středu, kdy ministerstvo zdravotnictví k večeru informovalo o téměř osmi stech případů navíc. V zemi platí nouzový stav, druhým dnem je omezen volný pohyb, je uzavřena většina obchodů. Resort zdravotnictví se navíc ocitl v krizi poté, co byl ministr Roman Prymula (za ANO) vyfocen po návštěvě restauračního zařízení v Praze na Vyšehradě. Premiér Andrej Babiš (ANO) jej hodlá odvolat.

V českých nemocnicích je přes pět tisíc lidí s koronavirovou nákazou. Ve čtvrtek jejich počet vzrostl o 267 na 5044, v těžkém stavu je 751 z nich. Zemřelých je 1941.

Laboratoře v Česku udělaly ve čtvrtek 45 990 testů na koronavirus, téměř o tisíc víc než v dosud rekordní středu. Pozitivních bylo přes 30 procent vzorků.

Kromě potíží s kapacitou řeší české zdravotnictví také personální krizi. Například v Thomayerově nemocnici v Praze chybí osmdesát sester. Lůžka přitom navýšit může, ale není, kdo by je obsluhoval. Do služeb se hlásí navíc méně mediků než během první vlny. V současnosti se vedení nemocnice může spolehnout na třicet z nich, na jaře jich bylo třikrát víc.

Volné kapacity v českém zdravotnictví
Zdroj: ČT24

Potíže mají i jiné nemocnice, už dříve zrušila plánované, neakutní operace Fakultní nemocnice Hradec Králové. Nemocnice se snaží zajistit, aby měla i nadále dostatek zdravotníků. „Provádíme přesuny zaměstnanců, abychom nahradili covid-19 pozitivní zaměstnance či personál, který je s dětmi na ošetřování člena rodiny, a zajistili potřebný provoz,“ uvedl ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička.

Přihlásit se mohou dobrovolníci. Kromě zahraničních lékařů nabízejí pomoc také důchodci, ženy na rodičovské dovolené, studenti i zaměstnanci utlumených firem, nejenom zdravotníci.

Česko obdrží stovky ventilátorů od členských zemí EU, pomůže i NATO

Nejen samotná Evropská unie, ale také individuálně některé její členské státy se rozhodly pomoci České republice v boji s koronavirem. Nizozemsko daruje přes 100 ventilátorů, přístroje věnuje také Rakousko, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Solidaritu vyjádří také Maďarsko, které dodá České republice 150 plicních ventilátorů. Hasiči je převezou do skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR), odkud budou podle potřeb rozvezeny do nemocnic.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odpoledne na Twitteru sdělil, že Severoatlantická aliance (NATO) schválila dodání 60 ventilátorů z aliančních zásob. Zápůjčka 30 ventilátorů od Evropské komise dorazí v sobotu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda prodloužila zákaz návštěv v nemocnicích a domovech seniorů

Zákaz návštěv v nemocnicích, léčebnách a v domovech pro seniory, postižené či lidi s demencí se prodlouží. Trvat by měl do 3. listopadu, kdy má v Česku skončit nouzový stav. Rozhodla o tom na mimořádném jednání vláda. Návštěvy vláda zakázala od 9. října kvůli šíření covidu-19 původně na dva týdny. Opatření tak mělo skončit v neděli o půlnoci.

„Je zásadní, abychom ochránili lidi starší, hlavně lidi v domovech seniorů,“ uvedl premiér. Podle něj zařízení už dřív dostala pokyny a je nutné, aby se postup dodržoval. 

Zákaz návštěv v nemocnicích se podle nařízení netýká nemocných dětí, pacientů s omezenou svéprávností či nevyléčitelně nemocných a umírajících. Za určitých podmínek je podle předpisu možná i přítomnost otců u porodu. V domovech sociální péče jsou pak návštěvy přípustné u dětí, postižených či klientů, u kterých to vyžaduje jejich psychický stav.

Zoo a bazény jsou zavřené dva týdny, otevření není na dohled

Rovné dva týdny uplynuly ode dne, kdy v Česku po řadě mírnějších opatření začalo velké zavírání. V pátek 9. října již neotevřely zoologické zahrady ani plavecké bazény nebo posilovny, zatímco divadla, muzea i hrady a zámky se chystaly na poslední víkend, než budou muset zavřít také. Vláda tímto rozhodnutím reagovala na překročení počtu pěti tisíc nakažených za den. Deklarovala tehdy, že uzavření potrvá dva týdny, respektive do 25. října.

Nyní, po dvou týdnech, kdy jsou druhý den v řadě počty infikovaných bezmála trojnásobné – tedy nad 14 tisíci – se ale k otevření divadel či zoologických zahrad neschyluje, naopak. Druhým dnem platí nařízení vlády, u nějž sice ministr Prymula zdůraznil, že je nepovažuje za lockdown, nicméně omezuje volný pohyb osob na cesty do práce, na nákup a povoluje ještě vycházky do přírody či na chatu a cesty za příbuznými.

Venku by se ale měli setkávat maximálně dva lidé, kteří spolu nežijí v domácnosti. Jsou také uzavřené všechny školy s výjimkou mateřských, restaurace mohou mít v omezeném provozu pouze výdajové okénko, na veřejných místech se nesmí pít alkohol. Uzavřená je většina obchodů a provozoven služeb s výjimkou prodejen potravin, drogerií, lékáren, ale i potřeb pro zvířata nebo autoservisů. Lidé musí nosit roušky v budovách, ale i venku v zastavěných oblastech, pokud se přiblíží k někomu jinému méně než na dva metry.

O prezentaci vládních opatření veřejnosti jednal v pátek na úřadu vlády poslanec Dominik Feri (TOP 09), který stručná shrnutí jednotlivých nařížení uvádí na svém instagramovém účtu a jehož činnost ocenil i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Feriho by do dvou týdnů měl vzniknout web, který by měl fungovat podobně jako poslancův Instagram.

„Podařilo se mi pana premiéra přesvědčit. Do 14 dnů by měl vzniknout jednotný vládní web, kde budou shrnuta všechna opatření a budou lidskou řečí vysvětlena veřejnosti,“ řekl Feri. Spolupracovat na jeho vzniku bude poslanec s vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou.

Začíná studie pro plošné testování

Roman Prymula řekl počátkem října, že by chtěl nechat otestovat celou populaci. Skutečné množství nakažených je podle něj i dalších expertů výrazně vyšší než počet pozitivně testovaných a plošné testování má skutečnou míru rozšíření koronaviru v české populaci upřesnit.

K tomu ale chce ministerstvo zdravotnictví použít antigenní testy, jejichž výsledky je možné získat snáze a rychleji než v případě PCR testů vyhodnocovaných v laboratořích a jsou levnější. Účinnost antigenních testů ale nejprve nechá ministerstvo ověřit ve studii, která ráno začala v karvinské nemocnici a vzorky pro ni se odebírají také na odběrovém místě v OKD a ve Fakultní nemocnici Ostrava. Vycházet bude z jednodenního odběru vzorků, kterých by mělo být 500 až 600.

Zdravotníci v rámci studie odebírají dva vzorky, jeden bude vyhodnocen metodou PCR, druhý antigenní metodou. Nemocnice také má v rámci studie vyčíslit, kolik odběrových míst bude potřeba pro celorepublikové testování.  

Přesouvat se podle něj zatím budou termíny operací naplánovaných do 15. listopadu. „Doufám, že tato situace nebude trvat dlouho a postupně se začneme vracet k normálnímu provozu,“ přiblížil Palička. 

Omezení péče ohlásila i Dětská nemocnice Brno. Od pondělí utlumí péči na některých odděleních a jejich personál pošle do bohunické fakultní nemocnice. „Může se stát, že hospitalizace vašeho dítěte bude odložena,“ avizovala Dětská nemocnice.

Prymulu přistihli fotografové v restauraci a bez roušky. Babiš jej odvolá

Ačkoli mají být restaurace zavřené a od 20 hodin mají být zavřená i výdejová okénka, přinesl bulvární deník Blesk sérii fotografií zachycujících ministra zdravotnictví Prymulu a také předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka vycházejících pravděpodobně za tmy z restauračního zařízení na pražském Vyšehradě. Ani jeden z nich neměl roušku, přestože se pohybovali v bezprostřední blízkosti jiných lidí.

Blesk uvedl, že snímky byly pořízeny ve středu v půl dvanácté v noci a že do podniku politici dorazili před desátou. Jaroslav Faltýnek setkání s Prymulou přiznal a omluvil se za ně, uvedl, že jde o jeho chybu. Že s Faltýnkem jednal, přiznal i Prymula, který však odmítl, že by se setkali v restauraci, jednali podle něj v prostorách vyšehradské kapituly. Faltýnek naopak hovořil o salonku restaurace. Ministr je přesvědčen, že kromě nenasazení roušky při nastupování do auta nic neporušil. Nebude proto rezignovat. 

Politické otřesy znamenají, že zatím nedošlo ke zveřejnění aktuálního pandemického semaforu. Prymula navíc plánoval v pátek představit dokument, který by stanovil scénáře pro další vývoj epidemie.

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (ANO) připustil, že se zdrží i jednání o obnovení vrcholných sportovních soutěží. Představitelé nejsledovanějších sportů věřili v restart už v příštím týdnu.

„Musíme počkat na jméno nového pana ministra a jeho jmenování. Pak s ním určitě budu navazovat na dosavadní jednání a budu bojovat o uvolnění opatření pro český sport,“ řekl Hnilička serveru iSport.cz.