Liniový zákon prošel sněmovnou znovu v původním znění

Zákon o liniových stavbách, který má urychlit výstavbu klíčové infrastruktury, prošel sněmovnou ve znění, v němž z ní již jednou odešel. Senátní návrhy poslanci nepřijali.

Liniový zákon se „celým jménem“ označuje za zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, což zevrubně shrnuje, co si od něj ministerstvo dopravy slibovalo, když jej připravovalo. Senátoři jej však do sněmovny zákon vrátili s pozměňovacími návrhy.

Jejich zástupce Zdeněk Nytra (ODS) ve sněmovně zdůraznil, že pozměňovací návrhy „nejdou proti smyslu a cílům novely“. Především podle něj „jde o body snažící se řešit boj se suchem, případně s povodněmi, a urychlující schvalovací procesy při stavbě vodovodů a kanalizací“.

Poslanci ale nakonec návrhy horní komory zamítli a znovu zákon schválili v původním znění. Hlavní změnou, kterou zákon zavede, je, že některé významné stavby bude možné začít stavět hned poté, co stát získá přístup k potřebným pozemkům ve stavebním povolení, tedy ještě před vyřešením případných sporů o výkupní ceny.

Dolní komora se v úterý sešla v plném počtu, protože pro schválení legislativy v původním znění proti vůli Senátu byly potřeba hlasy alespoň 101 z nich. Stejně tak je potřeba alespoň 101 hlasů ke schválení plánu armádních misí. 

Drobný krok ve prospěch průvodců

Sněmovna na svém jednání také potvrdila negativní stanovisko vlády ke změně limitu pro vracení daně z přidané hodnoty (DPH) turistům mimo státy EU za jejich nákupy v Česku. Třicet poslanců navrhlo snížit limit nákupu potřebný pro vracení DPH z nynějších 2000 korun na polovinu – i s argumentem, že by to pomohlo živnostníkům v čase pandemie.

Ministerstvo financí však proti návrhu v připomínkovém řízení argumentovalo i tím, že výjimka je administrativně náročná, a to jak na straně turistů, tak na straně úřadů. Limit se tak nakonec měnit nebude.

Vstřícnost státu v době koronavirové krize naopak mohou očekávat turističtí průvodci. Stát jim podle schválené novely živnostenského zákona zřejmě dočasně odpustí tisícikorunový poplatek za vydání národního průvodcovského průkazu; povinnost o něj požádat totiž norma odkládá až do ledna s tím, že by povinnost legitimace platila až od začátku března namísto od Nového roku.

Na úvod úterního jednání se poslanci téměř hodinu zabývali možnými změnami programu. Neprošel požadavek části opozičních stran, aby se sněmovna zabývala únikem kyanidu do Bečvy. Opozice neuspěla s návrhy na zařazení mimořádného bodu na pořad schůze ani s požadavky na změnu programu.