V Praze 5 byl vyrovnaný souboj Žantovského a Lásky, oba postupují do finále

Voliči v senátním obvodu na Praze 5 se budou příští týden rozhodovat mezi ředitelem Knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským (za TOP 09) a dosavadním senátorem Václavem Láskou (SEN 21). Žantovský obdržel 39,63 procenta hlasů, druhý Láska pak 37,44 procenta hlasů. K volbám dorazilo 38,88 procenta voličů – to je více než v prvním kole v roce 2014.

„Těší mě, že jsme postoupili do druhého kola. Kandidovat v obvodu, kde kandiduje současný senátor, není nikdy jednoduché a my jsme věděli, že to nebude lehké, a připravili jsme se na to a zatím se nám daří,“ komentoval svůj volební úspěch Michael Žantovský (nestraník za TOP 09 s podporou ODS a STAN).

Na senátora přitom nekandiduje poprvé. V Senátu usedl už v roce 1996. První politické zkušenosti získal v roce 1989 jako blízký spolupracovník Václava Havla. Po zvolení Havla prezidentem se stal jeho mluvčím a poradcem. Později pracoval jako velvyslanec v USA, také pět let na postu ambasadora v Izraeli a následně i Velké Británii, kde působil do roku 2015. V současnosti je ředitelem Knihovny Václava Havla v Praze.

Politicky aktivním byl v minulosti i jeho protikandidát Václav Láska (SEN 21). V mládí pracoval u policie, kde se vypracoval na vyšetřovatele hospodářské kriminality. Zabýval se například tunelováním Harvardských fondů. Později vystudoval práva a advokacii, které se věnuje i v současnosti. Do roku 2011 byl mimo jiné členem správní rady Transparency International.

Finále s Žantovským se Láska neobává. „Gratuluju panu Michaelu Žantovskému k postupu do druhého kola. Těším se na férový souboj, na jehož konci bude mít Praha 5, 13 a Řeporyje výborného senátora,“ uvedl současný člen horní komory na sociálních sítích.

Kromě postupující dvojice bojoval o hlasy voličů i exministr zdravotnictví a šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD, společný kandidát s ANO), který se ziskem 13,49 procenta hlasů skončil třetí.

Počet kandidátů byl letos oproti minulým volbám do Senátu nižší, kandidaturu oznámilo jen sedm zájemců. Kromě dosud zmíněných bojovali o hlasy voličů také podnikatel Jan M. Kubín (Cesta odpovědné společnosti), specialista v oboru umělé inteligence Milan Wünsche (SPD), redaktor Haló novin a fotograf Roman Blaško (KSČM) a vysokoškolský pedagog Mansoor Maitah (Trikolóra).

Praha 5: někdejší bašta občanských demokratů

Historicky prvním senátorem za Prahu 5 byl v roce 1996 zvolen Michael Žantovský, tehdy pod hlavičkou ODA. Vystřídal ho Miroslav Škaloud za ODS, dlouholetý zastupitel a starosta na Praze 5, který ve funkci strávil dvě volební období. Změnu přinesl v roce 2014 bývalý policista a advokát Václav Láska, tehdy kandidát KDU-ČSL a Zelených, který svou funkci letos obhajuje.

  • 1996: Michael Žantovský (ODA)
    2002: Miroslav Škaloud (ODS)
    2008: Miroslav Škaloud (ODS)
    2014: Václav Láska (za Zelené)

Volební obvod Praha 5 zahrnuje tři okrsky: Prahu 5, Prahu 13 a Prahu-Řeporyje. Současný senátor Láska získal více hlasů jen na Praze 13, v ostatních okrscích skončil druhý.

Dopravní zátěž a parkování

Oba postupující kandidáti ve své kampani upozorňovali na demokratické hodnoty a nesouhlas se současným směřováním Česka. Vedle toho je tu ale i několik regionálních témat, spojených s jejich obvodem.

Praha 5 bojuje podobně jako ostatní městské části s dopravní přetížeností, a to nejen na silnicích, ale i na Vltavě. Kvůli zvyšujícímu se provozu na řece se v minulosti jednalo o nové plavební komoře.

Palčivým tématem je pro tamní voliče i dostupnost parkování pro místní a ty, kdo přijíždějí za prací. Opomenout nelze ani turismus a s ním spojené rušení nočního klidu.