Část pomůcek dorazila do skladů hmotných rezerv, soutěže na rychlotesty a respirátory stále běží

Události: Ochranné pomůcky začaly plnit sklady hmotných rezerv (zdroj: ČT24)

Ochranné pomůcky, které vláda nařídila obstarat pro případnou novou vlnu nemoci, začínají plnit sklady Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Úřad uzavřel smlouvy zatím na osm z jedenácti požadovaných typů zdravotnického materiálu. Dostal filtry do polomasek, zhruba dvacet procent setů pro stěry, část návleků a rukavic.

Přesně třiatřicet palet v pondělí dopoledne převzal sklad hmotných rezerv v Sedlčanech. Uvnitř krabic byla jedna z prvních dodávek ochranných pomůcek.

„Máme zde zdravotnické rukavice. Konkrétní dodávka je tři a půl milionu kusů. Ve finančním vyjádření je to asi osm milionů korun bez daně z přidané hodnoty,“ okomentoval dodávku předseda SSHR Pavel Švagr.

Další dva miliony rukavic zamířily do areálu v Olomouci. V příštích dvou měsících jich má podle smluv dorazit ještě šestnáct milionů. Úřad dosud objednal osm z jedenácti typů ochranných pomůcek. Čtyři z nich, včetně rukavic, jsou už z části ve skladech. „Konkrétně jde o vyměnitelné filtry do ochranných dýchacích polomasek. Máme i další zboží – výtěrové sety,“ poznamenal Švagr.

Dodávky
Zdroj: ČT24

Soutěže na rychlotesty a respirátory stále nejsou uzavřené

Naopak soutěže na 60 tisíc rychlotestů a dva a půl milionu respirátorů typu FFP2 a 3 stále běží. Potenciálních dodavatelů se přitom hlásilo několik. „Bohužel nesplnili deklarovanou kvalitu a to nám soutěž zdržuje,“ vysvětlil Švagr.

V pondělí zároveň vypršel termín, dokdy měly resorty financí, průmyslu, zdravotnictví a vnitra administrativně převést zásobu převyšující jejich dvouměsíční potřebu hmotným rezervám. Nejvíc dodá ministerstvo vnitra. Fyzicky ale materiály zůstanou v policejních skladech v Opočínku na Pardubicku.

Pomůcky
Zdroj: ČT24

„Drtivá většina toho, co je tady, půjde státním hmotným rezervám,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že další pomůcky zůstanou vnitru. Právě odtud si rezervy připíšou všech 59 milionů roušek.

Resort si ponechá ještě další tři miliony kusů, které na začátku října nachystá do volebních místností. Právě tam bude zakrývání nosu a úst také povinné.