Střelec z ostravské nemocnice si vybral čekárnu s největším počtem lidí. Plánoval „rozšířenou sebevraždu“

Studio ČT24: Tisková konference ke střelbě v ostravské nemocnici (zdroj: ČT24)

Policie zveřejnila detaily týkající se střelce, který loni v prosinci v nemocnici v Ostravě usmrtil sedm lidí a další dva zranil. Muž byl podle znalců příčetný, takzvanou rozšířenou sebevraždu plánoval. V nemocnici si vybral čekárnu s největším počtem lidí. Protože muž následně spáchal sebevraždu, policie případ odložila. Stále ale pátrá po původu zbraně.

Muž začal střílet loni v prosinci v čekárně traumatologické ambulance nemocnice v Ostravě bez varování. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil, dva zranil. „Z výsledků vyšetřování vyplývá, že před činem chodil po nemocnici a vybíral si čekárnu s největším počtem lidí,“ řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Obětí mohlo být více

Z nemocnice se muži podařilo utéci ještě před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu. Při útoku použil zbraň, jež nebyla plně funkční. Opakovaně se mu podle výpovědí svědků z místa činu i expertů zasekávala. Střelec totiž použil takzvaný řez zbraně. Jde o zbraň sloužící třeba k výuce, některé její části však chybějí, což umožňuje pohled do útrob. V tomto případě ale byla dodatečně upravena tak, že byla schopná střelby, i když ne úplně spolehlivě.

„Kdyby se mu nezasekávala zbraň, jistě by počet obětí byl větší. Sám by se zastřelil také na místě,“ poznamenal Kužel.

Muž byl příčetný

Podle ostravského krajského státního zástupce Davida Bartoše prodělal dvaačtyřicetiletý muž v minulosti úraz, jenž ho vedl k tomu, aby se více zajímal o svoje zdraví. „Nabyl dojmu, že trpí nevyléčitelnou nemocí. Lékaři ale nepotvrdili, že by byl fyzicky nemocný,“ řekl Bartoš. Podle soudních znalců netrpěl muž ani psychickou nemocí, která by způsobovala nepříčetnost, kvůli které by nevěděl, co dělá.

Myšlenka na takzvanou rozšířenou sebevraždu v útočníkovi podle žalobce i policie uzrávala delší dobu. Na čin se připravoval několik dnů až týdnů. „Nechtěl ze světa odejít jen tak, chtěl po sobě zanechat nějaký odkaz, aby nebyl jedním z řady nevyléčitelně nemocných, kteří se zabili.  Pořídil si zbraň a vybral si nemocnici. Žádný konkrétní den si nestanovil, jeho rozhodnutí zkrátka dozrálo,“ vysvětlil státní zástupce.

Vzhledem k tomu, že pachatel zemřel, policie případ odložila, stále ale pátrá po původu zbraně. „Pokračujeme v šetření, kde muž zbraň vzal,“ povrdil Tomáš Kužel. Nemocnice po tragédii zvýšila bezpečnostní opatření. Oplotila celý areál, zvýšila počet bran a posílila ostrahu areálu.