Petříček: Ukrajinský scénář je v Bělorusku nepřípustný, důležité je navázat kontakt s opozicí

Ministr Petříček k situaci v Bělorusku (zdroj: ČT24)

Pokračující masové demonstrace v Bělorusku proti průběhu voleb a neochota tamního režimu k dialogu s veřejností je podle českého ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) výzvou pro EU k vyjádření jasného nesouhlasného postoje vůči tamnímu režimu, a to za pomoci sankcí. Seznam jmen na černé listině by podle něj mohl být ze strany EU připraven začátkem tohoto týdne. Podle Petříčka je také důležité navázat kontakt s běloruskou opozicí a kandidátkou na prezidentku Svjatlanou Cichanouskou.

Podle ministra Tomáše Petříčka aktuální situace v Bělorusku v mnohém připomíná revoluční rok 1989 v tehdejším Československu. „Byla tady společnost, která chtěla změnu, lepší život, prosperitu a také možnost svobodně si rozhodovat o tom, kam naše země směřuje. A myslím, že na to mají právo i Bělorusové,“ uvedl Petříček v pondělí ve vysílání ČT24.

Podle ministra zahraničí je důležitá „silná pozice Evropské unie“. „EU je významným partnerem Běloruska, kromě sankcí, o kterých se hovoří, máme i další nástroje, můžeme více podporovat běloruskou veřejnost a jejich občanskou společnost,“ uvedl ministr.

Podle něj je třeba se také snažit obě strany přimět k jednání, zástupce režimu na jedné straně a na druhé straně běloruskou veřejnost, tamní opozici a také představitele občanské společnosti. „Je to nakonec na Bělorusích, aby si rozhodli, jak dále situaci řešit, jakou budoucnost pro zemi chtějí,“ dodal.

Rozhodování o sankcích

Podle Petříčka je v přípravě seznam osob, na které by ze strany EU měly být uvaleny sankce. „Věřím, že počátkem tohoto týdne bude představen členským státům,“ nastínil.

„Co se týče sankcí, budou to především osoby, které se podílely na organizaci násilí proti demonstrujícím, také lidé, kteří přispívali k manipulaci s volebními výsledky a přispěli k tomu, že celý proces běloruských voleb a předchozí kampaně byl nedemokratický, nesvobodný,“ doplnil k možným sankcím. A nevyloučil ani samostatnou reakci ze strany Česka, prioritou podle něj je však silná reakce ze strany EU.

„Aby postupovala jednotně, vytvářela diplomatický tlak na odblokování jednání, na zahájení dialogu. Zatím jsme neviděli žádný pozitivní signál od pana Lukašenka, věřím, že ale právě to volání po větší svobodě, možnosti ovlivnit budoucí směřování Běloruska nakonec vyslyší,“ řekl Petříček.

Podle něj zatím není vidět posun, že by běloruský režim byl připraven se zástupci občanské společnosti jednat. „Došlo k ukončení násilností, k ukončení represí vůči demonstrujícím, nicméně stále probíhají zásahy proti opozičním představitelům. Někteří novináři jsou minimálně obtěžováni, když ne přímo vystaveni pronásledování. To jsou kroky, které jednoznačně odmítáme,“ upozornil ministr ve vysílání ČT24.

Opakování voleb je jedna z variant

Šéf tuzemské diplomacie připustil, že možnost opakování voleb je jednou z variant, byť to v pondělí prezident Lukašenko odmítl.

Petříček vidí také jako další důležitý krok navázání kontaktu s kandidátkou na prezidentku Běloruska Svjatlanou Cichanouskou ale i dalšími představiteli opozice. „Je to první krok, který dnes musíme udělat, abychom se mohli vůbec bavit o nějakém dialogu, potřebujeme slyšet návrhy z jejich stran,“ dodal.

Nelíbí se mu také možnost intervence Ruska. Obavy z ní jsou podle něj „na místě“. „Velmi bedlivě sledujeme ruské kroky a vyzvali jsme Josepa Borrella (vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, pozn. red.), aby vstoupil do jednání i s ruskou stranou a jasně signalizoval, že jakékoliv angažmá z její strany, především vojenské, je nepřijatelné. Odmítáme opakování ukrajinského scénáře a anexe Krymu,“ dodal závěrem Petříček.