Levnější potraviny i drogerie. Zájem o nákupy v sousedních státech opět roste

Události: Zájem o nákupy v Německu a Rakousku zase roste (zdroj: ČT24)

Češi znovu vyjíždějí za nákupy do okolních zemí. V posledních týdnech přibývá takových cest hlavně do Německa. Tamní vláda totiž dočasně snížila DPH, třeba u potravin o dvě procenta. Obchody to promítly do cen, a zboží tedy od začátku července mírně zlevnilo. České ministerstvo financí daň snižovat nechce s tím, že by z toho profitovaly jen řetězce. Svaz obchodu a průmyslu takovou obavu odmítl.

Stále více Čechů teď míří za nákupy do Německa, protože chtějí ušetřit. Od prvního července totiž tamní vláda schválila plošné snížení obou sazeb DPH. 

„Například těstoviny předtím stály dvě eura devětasedmdesát centů, teď jsou o pět centů levnější,“ uvedla vedoucí jednoho z bavorských supermarketů Miriam Strieglová. „Máme skutečně hodně českých zákazníků,“ dodala.

Nejčastěji tak Češi v Německu nakupují základní potřeby – potraviny a drogerii. Například cigarety a pohonné hmoty ale naopak jezdí někteří němečtí zákazníci nakupovat stále ještě do českého pohraničí.

Podle vládních ekonomů se největší evropské hospodářství v letošním roce propadne o víc než šest procent, nejvíc od druhé světové války. Dočasné snížení DPH je součást obřího balíku opatření spolkové vlády, která mají ekonomiku oživit. Platit bude až do konce letošního roku.

Ne všude ale snížení DPH znamená snížení cen pro spotřebitele. Výhodné je i podle některých prodejců. Ti takto ušetřené peníze využívají například k nákupu ochranných prostředků.

Česká vláda stejná opatření nechystá. Podle ní by plošné snížení DPH znamenalo propad příjmů v řádu desítek miliard korun. „Pokud by ty peníze zůstaly lidem, tak samozřejmě by to znamenalo jakousi vyšší míru zadlužení – ale nezůstaly by lidem. Takže my bychom udělali takovouhle díru v rozpočtu, abychom podpořili řetězce, a to mi nedává smysl,“ argumentuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Za levnějšími nákupy i do Rakouska

Podobně jako v Německu už kvůli krizi dočasně snížilo DPH i sousední Rakousko. Také tam jezdí někteří Češi nakupovat, a to například do hornorakouského Freistadtu. „ Ano, hodně lidí z Čech k nám do města jezdí nakupovat,“ potvrzuje tamní prodavačka Andrea Schwarzbauerová. Hlavně o víkendu se počet českých a rakouských značek na parkovištích skoro vyrovná.

Potvrzuje to Jaroslav Řádek, který v Rakousku pracuje a nakupuje tam prakticky všechno.  „Koupím francouzské párky u nás, francouzské párky tady, u nás je to samá sója, hned se při vaření rozsypou,“ říká.

Rakousko nicméně od pátku zpřísnilo opatření proti koronaviru. Do supermarketů nebo obchodů nařidilo povinné roušky.

Koronavirus zkomplikoval nákupy Čechů na Slovensku

Koronavirová pandemie oslabila nejen turistické cesty Čechů na Slovensko, ale také cesty za hranice na běžné nákupy. Motivem, proč je podstoupit, nejsou výhodné ceny zboží, ale lepší dostupnost spojená s úsporou času i nákladů na dopravu.

Například ze Starého Hrozenkova je to na nákup blíž do slovenského Trenčína než do Uherského Hradiště. Mírně vyšší ceny na Slovensku lidem z pohraničí vyvažují úspory. Trenčín mají blízko, stejné obchody v Česku mají podstatně dál.

Výrazně častěji ale nakupují Slováci v Česku. Některé obchody dokonce kvůli nim přijímají platby v eurech. Zásadní rozdíl mezi nákupy teď není v cenách, ale v povinnosti nosit roušky. Na Slovensku jsou totiž v obchodech dál povinné.