Zaměstnance finančního ředitelství viní policie z korupce, navrhuje mu až dvanáctiletý žalář

Až na dvanáct let by chtěli poslat policisté do vězení pracovníka Generálního finančního ředitelství, který podle nich žádal úplatek a část peněz skutečně převzal. Národní centrála proti organizovanému zločinu dokončila vyšetřování případu a předala státnímu zástupci návrh obžaloby.

Zaměstnance Generálního finančního ředitelství obvinili detektivové z NCOZ z korupce v únoru. Mluvčí ředitelství Zuzana Mašátová tehdy uvedla, že byl postaven mimo službu. Lidovým novinám mluvčí potvrdila, že jde o Jiřího. Ta mimo jiné odpovídá za oblast ochrany utajovaných informací a spolupracuje s Odborem bezpečnosti.

„Podle závěrů vyšetřování měl zaměstnanec Generálního finančního ředitelství požadovat úplatek ve výši 10 milionů korun, kdy část peněz (pět milionů korun) měl skutečně převzít a bezprostředně poté byl zadržen kriminalisty NCOZ,“ uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Server iRozhlas.cz napsal po obvinění úředníka, že úplatek žádal od bývalého ředitele finanční správy Jiřího Žežulky – v té době však již v roli manažera soukromé firmy. Žežulka údajnou žádost o úplatek oznámil policii.

Kdyby soud obviněného muže usvědčil ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku – což jsou činy, ze kterých by jej policisté chtěli obžalovat – mohl by dostat až dvanáctiletý trest vězení.