Na Jihlavsko se vracejí povinné roušky. Lidé je od úterý nasadí uvnitř veřejných budov i v MHD

Krizový štáb rozhodl, že v celém okrese Jihlava bude povinné nosit roušky ve veřejných budovách, MHD nebo například v kadeřnictvích. Jihlavsko je jediným okresem Kraje Vysočina, kde nyní rostou počty nakažených. Relativní podíl nemocných je čtvrtý nejvyšší v Česku. Na Karvinsku se naopak podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) situace zklidnila.

Na Jihlavsku je nyní podle údajů ministerstva zdravotnictví 22 lidí z pozitivním testem na covid-19 na sto tisíc obyvatel. Podle vysočinských hygieniků jde nyní o jediný okres v kraji, kde počet pozitivně testovaných roste, v neděli přibyli tři. Dalších 24 ale ještě chtějí hygienici otestovat.

Covid-19 se na Jihlavsku rozšířil především ve Větrném Jeníkově, objevil se ale i v krajském městě. V celém okrese jsou nově opět povinné roušky ve všech veřejných zařízeních. Tím nejsou míněny jen úřady, ale také obchody, provozovny kadeřnictví, kosmetických, pedikérských a podobných služeb, zdravotnická zařízení, sociálních službách a ve veřejné dopravě. Krajský krizový štáb vyhlásil povinnost roušek od úterý 14. července.

S nemocností 22 na sto tisíc obyvatel je Jihlavsko nyní čtvrtým nejhůře zasaženým okresem v Česku. Horší je situace pouze na Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Karvinsku, které zůstává nejhůře zasaženou v ČR. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se ale situace zklidňuje.

„Záchytů je méně, přestože se výrazně testovalo, posílily se kapacity odběrových míst,“ podotkl. Neočekává, že by se to změnilo ani poté, co začnou přicházet výsledky z opakovaných testů horníků, kteří byli napoprvé negativní. Podobně se vyjádřil také krajský krizový štáb.

Červená i pro Bulharsko? Zatím ne, ale nárůst počtu případů sledujeme, ujistil Vojtěch

Ministr Vojtěch se o víkendu zmínil také o několika lidech, kteří se ze zahraniční dovolené vrátili nakažení covidem-19. Česko o víkendu omezilo cestování do Srbska a Černé Hory, kdo se odtud vrátí, musí na dva týdny do karantény nebo předložit negativní test na koronavirus, shodné opatření platí i při cestování do Švédska. Mohly by ale přibýt i další země označené na cestovním semaforu jinou než zelenou barvou.

„Je pravdou, že v některých státech počet nakažených na sto tisíc obyvatel stoupá. Je to například Bulharsko. Ale zatím nechceme tyto země dávat do červené nebo oranžové zóny. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet v následujícím týdnu,“ uvedl Vojtěch.

Upřesnil, že pro zařazení státu na žlutý seznam – což by ještě neznamenalo omezení pro české turisty při návratu, nýbrž jen pro ty, kdo by naopak přicestovali z Bulharska do Česka – je předpokladem překročení podílu šestnácti nemocných na sto tisíc obyvatel za posledních čtrnáct dní.

„Ty země kromě Srbska a Černé Hory zatím nepřekračují. My bychom mohli udělat i preventivní opatření, ale nechceme touto cestou jít,“ dodal Vojtěch.

Adam Vojtěch: „Situace se v lokalitách, které sledujeme, což v poslední době bylo hlavně Karvinsko, zlepšuje.“ (zdroj: ČT24)

Turisté se nakazili na Slovensku i v Maďarsku

Situace v Bulharsku, kde před víkendem překonal denní nárůst počtu nemocných tři stovky, ostatně zatím neměla na české turisty vůbec žádný vliv. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ozřejmil v rozhlasu pro Český rozhlas Radiožurnál, že si Češi v poslední době přivezli covid-19 ze Slovenska, Švédska, Chorvatska, Velké Británie, Maďarska a Srbska. Celkem jde o devět případů, tři z nich mají původ na Slovensku, dva ve Švédsku a ve zbylých zemích po jednom.

Dušek považuje současná čísla za zanedbatelná. Očekává však, že v budoucnu se objeví ohniska, která vzniknou po návratu lidí ze zahraničí.

I Česko skončilo mezi méně bezpečnými zeměmi

Kritéria obdobných cestovatelských semaforů se v různých zemích liší. Krátkodobě zařadilo na svůj žlutý seznam Českou republiku Slovinsko, když poměr nakažených v tuzemsku překročil deset na sto tisíc obyvatel. Obdobně se zachovalo i Lotyšsko a Estonsko. Lublaň později své rozhodnutí přehodnotila a negativní testy vyžaduje pouze od těch, kdo přijíždějí z Moravskoslezského kraje.

Během víkendu přibylo v Česku 112 lidí s pozitivním testem na covid-19, z nich 59 se výsledek dozvědělo v neděli. Aktivních případů je 4576, z nich většina má mírný průběh. V nemocnicích je nyní 128 pacientů, kteří měli pozitivní test na koronavirus, ve vážném stavu je patnáct z nich.