Amnestovaný podnikatel Mezera má šanci na miliony za dlouhý proces. O odškodném rozhodne nový soud

Soudy znovu projednají žalobu podnikatele Zdeňka Mezery kvůli odškodnění za nepřiměřeně dlouhý proces. Rozhodl tak Nejvyšší soud po Mezerovu dovolání. Podnikatel v masném průmyslu byl stíhán přes 15 let kvůli podezření z úvěrového podvodu v kauze bývalého fotbalového bosse Františka Chvalovského. Potrestán byl nepravomocně v roce 2015. Verdikt ale neplatí. Mezera dodatečně přijal prezidentskou amnestii z roku 2013, čímž jeho stíhání skončilo.

„Nejvyšší soud vzhledem ke všemu doposud uvedenému zrušil rozsudek odvolacího soudu včetně závislých výroků o nákladech řízení,“ píše se v rozhodnutí o dovolání.

Mezera tak získal naději na přiznání náhrady za vleklé trestní stíhání. Původně požadoval částku 26 milionů korun. Soudy mu ale nepřiznaly vůbec nic. Samotný fakt, že byl amenstován poté, co ho soud nepravomocně odsoudil, je podle justice dostatečným zadostiučiněním. Taková argumentace se ale Nejvyššímu soudu nelíbí. Na Mezeru podle něj má být při rozhodování o náhradě za dlouhé řízení nahlíženo jako na nevinného. Případ se tak vrací na Obvodní soud pro Prahu 2, kde se bude znovu projednávat.

Kriminalisté stíhají Mezeru od roku 2001 kvůli podezření z úvěrového podvodu. Jako šéf představenstva společnosti Satrapa podle spisu s dalšími předstíral, že peníze požadované po bance použijí na nákup masa a skotu a následnému vývozu masa a kůží do Rakouska, Dánska a Německa. Sám Mezera to popírá a tvrdí, že postupoval podle obchodních předpisů a podepisoval dokumenty předložené například Chvalovským.

Případ byl pro svou složitost a nedostatek důkazů několikrát vrácen policii k došetření. Před soud se celá kauza dostala až v roce 2010. Tři roky nato vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus amnestii, která se vztahovala i na Mezeru. Ten ale trval na prošetření případu.

První pravomocný rozsudek padl v roce 2015. Podle Městského soudu v Praze byl Zdeněk Mezera vinen. Případ pokračoval k odvolacímu soudu, kde ke konečnému rozsudku nedošlo. Mezera se rozhodl dodatečně amnestii přijmout, čímž bylo jeho několikaleté stíhání zastaveno.