Poslanec Kohoutek dál požaduje omluvu za označení lichvář, podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Spor poslance Jiřího Kohoutka (SPD) s bývalou členkou hnutí, která ho nazvala lichvářem, skončí u Nejvyššího soudu. Poslanec nesouhlasí s pravomocným rozsudkem, podle kterého se mu Jiřina Líbalová Trpkošová za kritiku nemusí omlouvat ani mu platit odškodné 20 tisíc korun. Podle rozsudku Kohoutek před sněmovními volbami podnikal ve společnosti, která poskytovala půjčky s nepřiměřeně vysokým úrokem, které lze označit za lichvu. Poslanec proti verdiktu podal dovolání.

„Dovolání podal žalobce,“ uvedl na dotaz ČT předseda Okresního soudu v Ústí nad Orlicí Richard Ander. Právě tento okresní soud původně Kohoutkově žalobě částečně vyhověl. V září žalované Jindřišce Líbalové Trpkošové nařídil, aby se Kohoutkovi za výroky o lichváři omluvila, a zároveň jí zakázal v kritice pokračovat. Poslancův požadavek na dvacetitisícové odškodnění naopak zamítl. Omluva podle něj stačí.

Odvolací soud ale pro Kohoutka skončil prohrou. Výroky Trpkošové o Kohoutkově podnikání označil soud za oprávněnou kritiku, žalovaná se proto nemusí omlouvat. Naopak Kohoutek má zaplatit náklady řízení, dohromady přes 40 tisíc korun. Verdikt je pravomocný.

Pokud ale poslanec uspěje s dovoláním, může ho Nejvyšší soud ještě zvrátit. „Žalobce žádá, aby dovolací soud napadený rozsudek zrušil a věc vrátil, nebo aby sám rozhodl,“ upřesnil pro ČT Ander.

Reportéři ČT: Kozel zahradníkem (zdroj: ČT24)

Žalovaná Trpkošová mluvila o Kohoutkovi jako o lichváři kvůli jeho předchozímu angažmá ve firmách Time Financial CZ a První Time Financial CZ, které poskytovaly nebankovní půjčky, podle rozsudku s RPSN 791 procent. Kohoutek je přitom podepsaný pod návrhem zákona, podle kterého má lichvářský úvěr RPSN 20 procent nebo vyšší.