Lázně Mánes jako jediné v zemi léčí děti s diabetem. Bulovka je už ale provozovat nechce

Události: Nejistá budoucnost lázní Mánes (zdroj: ČT24)

Nemocnice Na Bulovce na konci roku ukončí provoz Lázeňské léčebny Mánes v Karlových Varech, která se jako jediná v Česku zaměřuje na léčbu cukrovky u dětí. O tom, jestli lázně zaniknou úplně, nebo je převezme nový provozovatel, se jedná.

Jednu z budov léčebny v karlovarském lázeňském komplexu opustili poslední návštěvníci před šesti lety, od té doby chátrá. Podle ředitele Nemocnice Na Bulovce Jana Kvačka vyžaduje investici v hodnotě desítek milionů korun.

Opravy ale potřebují i další budovy, které zatím klientům slouží. „Okna netěsní, musíme topit i v létě, aby lidem, když vylezou z vany, nebyla zima,“ popisuje neutěšený technický stav areálu vrchní sestra Marcela Boučková.

Karlovarská léčebna Mánes se jako jedina v Česku specializuje na dětský diabetes. Přesto se Bulovka na konci roku zařízení zřekne. Chybí jí peníze na opravy a ročně na provozu tratí 15 i víc milionů korun. „Pro nemocnici, která je extrémně podfinancovaná, nikdy nemůžou být prioritou lázně v Karlových Varech,“ vysvětluje Jan Kvaček.

Léčba dětských pacientů v léčebně Mánes
Zdroj: ČT24

Ministerstvo je na investici připraveno, ujišťuje Vojtěch

Podle ministerstva zdravotnictví by s léčbou mohly pokračovat Lázně Kynžvart. O způsobu převzetí léčebny už s nimi resort jedná. „Naším zájmem je, aby program pro dětské diabetiky zůstal zachován,“ ujišťuje ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Přímo v Karlových Varech to ale podle vedení Lázní Kynžvart bude možné pouze v případě, že dostanou od ministerstva peníze na opravy. Zahájit specifickou léčbu jinde by totiž hlavně kvůli nedostatku vyškoleného personálu mohl být problém. Ministr Vojtěch ale tvrdí, že pokud budou peníze potřeba, jeho úřad je na investici připraven.

Nové vedení lázní by chtělo v péči o dětské pacienty pokračovat bez přerušení provozu se současným personálem.