Komunisté ve sněmovně podpoří vládou navrhovaný půlbilionový schodek rozpočtu

Události ČT: Komunisté podpoří půlbilionový schodek rozpočtu (zdroj: ČT24)

Ústřední výbor KSČM v sobotu schválil doporučení poslancům, aby podpořili změnu schodku státního rozpočtu. Širší vedení komunistů ale upravilo původně navržené usnesení, které mu předložil předseda strany Vojtěch Filip společně s místopředsedou Stanislavem Grospičem. Podporu navrženému schodku rozpočtu slíbila také vládní ČSSD.

Doporučení v sobotu od osmé hodiny ráno projednával v pražském sídle KSČM výkonný výbor. Podle informací z jednání chtěli členové vedení KSČM od vlády jasné sdělení, kam peníze z plánovaného schodku půjdou.

Nakonec užší vedení komunistů mělo ústřednímu výboru doporučit souhlasné stanovisko. S podobou textu, který předložil Filip s Grospičem, ale někteří členové vedení KSČM nesouhlasili, a text se proto upravoval. Jednání se tak protahovalo. K podpoře rozpočtu se komunistické vedení dobralo až po asi šestihodinovém jednání. 

„Je to velice dobrá zpráva pro budoucnost této země. My se skutečně musíme tou krizí, která nemá obdoby v historii, proinvestovat. A nám umožní právě tento půlbilionový schodek investovat peníze tam, kde je to nezbytně nutné,“ reagovala v rozhovoru pro ČT ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Od začátku bylo jasné, že je to takový taneček komunistů. Oni vlastně z těch zásadních požadavků ustoupí, nicméně doma, na domácí půdě, to hodnotí jako vítězství,“ reagoval předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Pro mě to není žádné překvapení, komunisté jsou nejpevnějším spojencem této vlády,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Návrh pětisetmiliardového deficitu vláda předloží sněmovně na mimořádné schůzi v úterý. Pro schválení potřebuje vládní koalice hlasy dalších poslanců, KSČM její kabinet toleruje. Vláda letos původně navrhovala deficit 40 miliard korun, kvůli dopadům koronavirové krize ho postupně zvýšila na nyní platných 300 miliard. 

Kvůli dopadům koronaviru plánuje vláda poslat další desítky miliard na investice nebo na podporu podnikatelů. Další miliardy pak mají jít třeba obcím kvůli výpadkům příjmů nebo na boj s kůrovcem. Nejvíc peněz, celkem 24 miliard, chce vláda dát na stavbu silnic, dálnic a železnic. Skoro 13 miliard mají dostat obce jako náhradu za výpadek daňových příjmů a 12 miliard půjde firmám na náhradu mezd.

Většina opozičních stran s těmito vládními prioritami souhlasí. Kabinetu ale vytýkají, že v novele rozpočtu nepočítá s žádnými úsporami. „Vláda nedělá ani symbolický pokus šetřit na sobě a na svých úřednících, to je pro nás nepřijatelné,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je důležité, a to nezaznívá, že by vláda měla hledat úspory i na straně svých resortů, my jsme paní Schillerové navrhli jedno procento z nemzdových nákladů, aby nebyli kráceni lidé v krizi ještě na penězích,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.  

Ti, co získali výhody v privatizaci, by měli státu přispět, plánuje Filip

O podpoře schodku tento týden jednali zástupci vlády s částí opozičních stran i právě s KSČM. Komunisté původně požadovali deficit nižší, po jednáních z tohoto týdne jsou ale jejich vyjednavači k vládě výrazně smířlivější.

V sobotním usnesení přijatém k otázce podpory rozpočtu vedení strany zdůrazňuje, že vládu komunisté přiměli „dát peníze z navrženého deficitu ve prospěch příštího rozvoje a novému startu koupěschopné poptávky“ občanů. „Náš hlas pro rozpočet bude spojen s hlasem pro plnění našeho politického programu k udržení ekonomické suverenity a příštího rozvoje,“ uvedli komunisté v usnesení.

„Ať už jde o infrastrukturu, zajištění růstu mezd, sociálních dávek, zajistění platů v sociální sféře, ve zdravotnictví, řešení krize v lestnictví kvůli kůrovci,“ upřesnil Vojtěch. 

Komunisté budou ale chtít rozpočet projednávat standardně ve třech čteních, během kterých předloží svůj pozměňovací návrh na platy sester v sociálních zařízeních. První čtení rozpočtu by tak mělo být schváleno v úterý, další jednání by se měla stihnout v druhém červencovém týdnu. Komunisté také budou chtít jednat s vládní koalicí o zavedení další sazby daně z příjmů právnických osob.

Podle Filipa by ti, co získali výhody v privatizaci, měli být v době krize připraveni státu přispět. Výše druhé sazby příjmů je podle něj věcí jednání. Nechtěl ani předjímat, zda se tak stane v rámci diskuse o změně tolerančního patentu, na základě kterého KSČM podporuje vládu.

„Shodli jsme se na tom, že podpoříme za těch podmínek, které jsou momentálně rozjednány, první čtení změny státního rozpočtu,“ řekl Filip. „Znamená to, že nebudeme hlasovat pro zkrácené jednání a že tedy bude probíhat projednávání ve třech čteních,“ dodal.

Komunisté již tento týden po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) avizovali, že budou chtít přidat asi dvě miliardy na odměny pro sestry v sociálních službách. Schillerová jejich návrh podpořila. Komunisté to předloží formou pozměňovacího návrhu.

Komunisty na podzim čekají volby nového vedení, funkci předsedy v nich chce obhajovat Filip, o pozici se chce ale ucházet také třeba místopředsedkyně a europoslankyně Kateřina Konečná. Blížící se volby se podle informací ČTK v sobotním jednání vzájemnými spory také odrážely.

O postoji k rozpočtu v sobotu jednalo i vedení sociální demokracie. Předseda strany Jan Hamáček sdělil, že sociální demokracie ve sněmovně vládní návrh změny zákona o státním rozpočtu na letošní rok podpoří. České televizi Hamáček řekl, že vláda zatím nemá jasno, zda bude chtít zákon schválit v režimu legislativní nouze.

České televizi šéf sociálních demokratů a místopředseda vlády Hamáček řekl, že koronavirová krize neumožňuje jiné řešení než deficit navýšit. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum, ukazuje se, že koronakrize se hodně podepíše na české ekonomice a obecně fungování státu a ten deficit, který byl odsouhlasen, už prostě nestačí,“ řekl Hamáček ČT.

Jiná cesta není, je názoru šéf ČSSD

Pokud by podle Hamáčka nebylo schváleno navýšení na 500 miliard, muselo by být zastaveno vyplácení řady vládních programů. „Ta snaha se z té krize co nejrychleji dostat by dostala vážnou ránu,“ dodal. Hamáček věří, že návrh ve sněmovně uspěje. „Protože upřímně řečeno, jiná cesta není,“ poznamenal.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka ČT řekl, že na předsednictvu strany se vedla debata o tom, jakým způsobem by měl být deficit čerpán. Některé připomínky měli například sociálnědemokratičtí hejtmani. „Bavili jsme se o tom, že schodek je pro nás únosný a podle mě dokonce nutný. Ale budeme chtít vidět každou korunu, že je na podporu české ekonomiky,“ poznamenal.

V pondělí bude podle něj ještě Hamáček mluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o navržené rozpočtové rezervě ve výši asi 36 miliard korun. Onderka poznamenal, že ministři za ČSSD mají požadavky v řádu stamilionů korun na oblasti investic ministerstva vnitra, na živé umění ministerstva kultury nebo na vyrovnání výkyvů kurzů koruny pro ministerstvo zahraničí.