Teplota v sobotu letos poprvé dosáhla tropické hodnoty, padlo několik rekordů

Sobota je prvním letošním tropickým dnem, teplotu přes 30 stupňů Celsia meteorologové naměřili na 31 místech. Nejtepleji bylo v Přerově a Doksanech na Litoměřicku, kde teploměr ukázal shodně 32,3 stupně Celsia. Ze zhruba 150 stanic, které fungují alespoň 30 let, padly teplotní rekordy na deseti místech, uvedla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tropické teploty přes 30 stupňů Celsia v sobotu meteorologové zaznamenali na víc než desetině ze všech stanic. Teplotní maximum pro tento den bylo nejvyšší právě v Přerově, naměřených 32,3 stupně překonalo rekord starý 137 let.

Tropické teploty se odpoledne střídaly se silnými bouřkami, které někde doprovázely kroupy, přívalový déšť a vítr. Třeba v pražské Libuši napršelo podle ČHMÚ za půl hodiny 33 litrů vody na metr čtvereční. Hasiči měli kvůli bouřce v hlavním městě desítky výjezdů. 

Kromě soboty se rizikové počasí očekává i druhý víkendový den. V neděli tak hrozí bouřky na celém území Česka, napršet při nich může místy až 80 mililitrů na metr čtvereční. Vyplývá to z aktualizované výstrahy ČHMÚ.