Za spolupráci s Piráty vyhazov. Propuštěný kriminalista Šmíd to odmítá a bude se soudit

Propuštění kriminalisty Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída bude řešit soud. Expolicista, který skončil kvůli své spolupráci s Českou pirátskou stranou, se závěry policejního prezidia nesouhlasí a obrátil se na soud. Řekl to České televizi. O jeho propuštění rozhodl šéf NCOZ Jiří Mazánek letos v lednu. Rozhodnutí koncem dubna potvrdilo i policejní prezidium. Šmíd porušení zákona odmítá.

„Samozřejmě se budu soudit,“ řekl ČT expolicista Jan Šmíd. O jeho výpovědi definitivně rozhodlo policejní prezidium koncem letošního dubna. „Dne 28. dubna bylo potvrzeno rozhodnutí Ředitelství NCOZ o propuštění odvolacím orgánem,“ potvrdil konečný verdikt mluvčí prezidia David Schön. Spor už mají na stole pražští soudci.

Podle Šmída vedení policie trvá na tom, že kvůli spolupráci s Českou pirátskou stranou porušil služební zákon. „Ztotožnili se se vším, co mi bylo kladeno za vinu,“ uvedl Šmíd.  

Policejní centrála propustila Šmída v lednu 2020 ze služby. V minulosti spolupracoval s Českou pirátskou stranou a jako nestraník za ni v roce 2018 uspěl v komunálních volbách a zasedá v děčínském zastupitelstvu.

Kriminalista Jan Šmíd
Zdroj: Česká pirátská strana

Jako host se loni v dubnu zúčastnil schůzky pirátské pracovní skupiny pro vnitro a bezpečnost. Takové skupiny fungují u většiny politických stran jako poradní orgán, chystají podklady pro poslance a další zástupce strany. Okolnosti Šmídovy pomoci Pirátům řešil následně bezpečnostní výbor sněmovny. Policistu kritizovali zejména členové výboru za ANO, ODS a SPD.

Šmíd, který se zabýval finanční kriminalitou, byl za Piráty v říjnu 2018 zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Detektiv později prohlásil, že se stranou již nebude spolupracovat. Městu elektronicky zaslal svou rezignaci na post zastupitele. Podle stránek města ale v zastupitelstvu působí dál.

O možném propuštění se začalo na NCOZ jednat už loni v červnu. O propuštění ze služebního poměru rozhodl šéf NCOZ Jiří Mazánek letos v lednu. O tři měsíce později to potvrdilo i policejní prezidium.

U Národní centrály proti organizovanému zločinu Šmíd pracoval od roku 2017. Jeho případ vyvolal velkou diskusi ve sněmovně. Výsledkem bylo vydání politického manuálu, ve kterém ministerstvo vnitra jasně vymezilo vztah bezpečnostních složek k politickým stranám.