Demonstrace nad 500 lidí jsou možné, řekla vláda. Milion chvilek zamířil na náměstí

Události ČT: Milion chvilek zamířil na náměstí (zdroj: ČT24)

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se vládní omezení veřejných akcí na maximálně 500 lidí kvůli riziku nákazy covidem-19 od úterních 15:00 nevztahuje na demonstrace podle shromažďovacího zákona. Úprava mimořádného opatření reaguje na diskuse z posledních dnů, zda zákaz pro demonstrace platí. Lidé v Praze i dalších městech v úterý protestovali proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Vojtěch uvedl, že prioritou kabinetu je chránit zdraví občanů, ale vláda demonstrace nikdy nezakázala. „Abychom předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím,“ napsal ministr na Twitteru.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí tlumočil názor ministerstva vnitra, že omezení shromažďovacího práva mimořádným opatřením by bylo neúměrným zásahem do lidských práv. Policie by proti pokojnému protestu s vyšším počtem lidí nezasahovala, řekl. S Vojtěchem ale na věc měli jiný právní názor, takže předpokládal, že s definitivním verdiktem přijde až soud.

Babiš řekl, že by svolané protesty měly dostat výjimku, aby na nich mohlo být i přes 500 lidí. Lidé podle něj mají právo protestovat. „Včera (v pondělí) na vládě jsem říkal, že jsme jim měli dát výjimku, a nelimitovat to 500 účastníky, aby z toho zase nebyl nějaký problém. Já s tím problém nemám,“ uvedl s tím, že se však lidé schází na základě nepravdivých informací. 

Události, komentáře: Lidé demonstrovali na náměstích (zdroj: ČT24)

„Tolik lidí na náměstí v Česku nelze dostat na základě nějaké fámy nebo nepravdivých informací,“ reagoval v úterních Událostech, komentářích ČT24 místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). Podle něj se však také ukazuje politizace hnutí Milionu chvilek. „Skoro jako bych slyšel, jak mluví opozice v poslanecké sněmovně,“ dodal.

„Problémy spojené s koronavirem, se zakázkami, s podlézáním Číně, Rusku, kolem toho jak vláda brání cestě předsedy senátu na Tchaj-wan a hlavně obrovský střet zájmu, kdy se česká vláda chová jako advokát Andreje Babiše a nehájí české zájmy ve vztahu k Bruselu, to jsou témata, která lidi štvou, a proto přichází na náměstí a demonstrují,“ reagoval poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil (TOP 09).

A podle místopředsedy zahraničního výboru poslanecké sněmovny Jaroslava Bžocha (ANO) jsou i demonstrace důkazem, že se svět po koronavirové krizi pomalu vrací do zajetých kolejí.

Demonstranti se v úterý v Praze na Staroměstském náměstí plánovali sejít v omezeném počtu. Kvůli nařízení chystali správní žalobu k Městskému soudu v Praze. Spolek Milion chvilek, jenž protest inicioval, Vojtěchovo rozhodnutí uvítal a označil ho za své vítězství. Ministr podle něj ustoupil a uznal, že resortní výklad nebyl správný.

„Dodržíme bezpečnostní a hygienická pravidla, ale protestu se může účastnit více osob,“ sdělila Terezie Kosíková z Milionu chvilek. Dodala, že se spolek nebude vracet k původnímu plánu, podle kterého se měli demonstranti v průvodu vydat k sídlu vlády. Celá akce se tak uskutečnila na Staroměstském náměstí. 

Jenom demonstrace nestačí, vzkázal Minář

Organizátoři protestů chtěli dát najevo nesouhlas s postupem vlády v době koronavirové krize, vymezit se ale chtěli i proti premiérovi nebo proti údajnému rozkladu demokratických institucí. Spolek proti vládě a Babišovi protestuje opakovaně, před rokem uspořádal demonstraci se statisícovou účastí.

Podle předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře je pořádání demonstrací důležité, protože upozorňuje na problémy a přitahuje pozornost společnosti. Vláda proto několikrát ustoupila a podařilo se zabránit dalšímu zneužívání moci. Pouze demonstrace ale podle něj nestačí a jediným dlouhodobým řešením krize jsou volby.

Zdůraznil, že opoziční strany musí ukázat, že mohou přinést pozitivní změnu a může se s nimi počítat. Ze strany opozice to ale podle něj zatím není „žádná sláva“. Varoval před tím, že pokud se nic nezmění, sněmovní volby dopadnou podobně jako před třemi lety.

Lidé podle něj mají poukazovat na problémy, jejich řešení ale musí přinést politické strany. „Já bych chtěl slyšet silnou a věrohodnou vizi, chtěl bych vidět nové lidi a osobnosti v politice,“ řekl. Chtěl by také vidět skutečný zájem o problémy všech lidí, a to i těch, kteří volili ANO. Každý podle něj musí pro změnu něco udělat.

Vyzval lidi, aby před podzimními senátními a krajskými volbami obešli své známé a přesvědčili je, aby šli volit. Za cíl označil zvýšení účasti o pět procent, což by přineslo 350 000 nových voličů. Rozhodovat se podle něj bude v roce 2021 u sněmovních voleb.

Na počátku demonstrace zástupci spolku přečetli otázky, které podle nich vláda nezodpověděla. Otázky směřují ke kritice nákupu zdravotnických pomůcek, ekonomické pomoci lidem a firmám postiženým opatřeními proti koronaviru, střetu zájmů nebo podle demonstrantů nedostatečnému boji proti suchu. Vláda podle organizátorů selhává na mnoha úrovních.