Žádný masakr se odehrávat nebude. Druhá vlna koronaviru nemusí nutně přijít, myslí si šéf ÚZIS

Otázky Václava Moravce: Co víme o covidu-19 a čemu máme věřit? (zdroj: ČT24)

Druhá vlna nákazy koronaviru na podzim nejspíš nepřijde, myslí si ředitel Ústavu zdravotních informací a statistik (ÚZIS) Ladislav Dušek. Podle něho se žádný „masakr“ na podzim odehrávat nebude. Řekl to v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce, kde k tématu diskutoval společně s Janem Konvalinkou z Ústavu biochemie a chemie Akademie věd ČR. Oba se shodli na tom, že zdali přijde druhá vlna nákazy, ve skutečnosti nikdo neví a tvrdit něco jiného by nebylo vědecké.

„Chystáme systém, který by umožnil druhou vlnu nějakým způsobem jako by rozkládat –⁠ to znamená včas podchytit lokální ohniska šíření, vytrasovat nakažené lidi, umožnit jim se vyléčit a nedovolit viru, aby si vytvořil nekontrolovanou infekční nálož v populaci,“ popsal Dušek.

Také podle Konvalinky druhá vlna do Česka nemusí přijít, protože se zemím ve střední Evropě podařilo včas potlačit její infekční faktor, nákaza se nešíří efektivně. „Není ale vyloučeno, že se nám chytrou karanténou a velmi pečlivým trasováním všech infikovaných podaří infekci potlačit takovým způsobem, že se už nezvedne,“ uvedl.

Zároveň upozornil, že stále existuje riziko, že se koronavirová nákaza na podzim vmísí do období chřipkové epidemie. „V tom je to nebezpečí, přijde chřipková epidemie a bude zde hodně lidí s chřipkou a kašlem. Všichni tak budou podezřelí na nemoc covid-19,“ popisuje Konvalinka.

Vysoký počet potenciálně nakažených by tak snadno mohl zahltit zdravotní systém. Případný podzimní výskyt nákazy covidu-19 by mohla zmírnit opatření. Konvalinka řekl, že by se české zdravotnictví mělo na možnou druhou vlnu připravit a snažit se zabránit tomu, aby se epidemie koronaviru a chřipky sešly dohromady.

Situaci by mohlo prospět například zvýšení počtu očkovaných lidí. Ředitel ÚZIS Dušek v diskuzním pořadu uvedl, že situaci ohledně druhé vlny koronaviru vidí spíše pozitivně. 

Vychytávání nemocných

Česko je podle něho připravené situaci čelit. I okolní evropské státy jsou dostatečně ostražité, poznamenal Dušek. České zdravotnictví je prý s ostatními evropskými zeměmi v kontaktu a v případě jakéhokoliv výskytu je schopno jednat.

Důležitou prevencí je teď podle něj aktuální „vychytávání“ nemocných, například v Moravskoslezském kraji. Zabraňuje totiž rozšíření viru do zranitelných skupin obyvatel. „To je princip toho, co bychom měli dělat celý podzim, a zabránit tak zase nějakému hroznému nouzovému stavu,“ uzavřel Dušek.

Konvalinka také odmítl spekulace o původu koronaviru. „Neexistuje žádný molekulárně-biologický důvod si myslet, že virus vznikl v laboratoři. Že byl uměle připraven, aby zabíjel lidi. Zaprvé nechápu, proč by to někdo dělal. Zadruhé nic pro to nesvědčí. A kdo tvrdí, že ano, tak by měl ukázat nějaký argument. Žádný jsem neviděl,“ uvedl.