Po tříměsíční pauze začaly na Slovensko opět jezdit vlaky, jako první vyrazil RegioJet

Směrem na Slovensko vyjely v neděli po téměř tříměsíční koronavirové pauze první vlakové spoje. Vlaky soukromého dopravce RegioJet zamířily do Košic a Bratislavy. Podle mluvčího společnosti Aleše Ondrůje byly vlaky do hlavního města Slovenska zaplněné z 50 až 60 procent, vlaky do Košic až ze sedmdesáti. Nedělní odpolední spoje jsou už vyprodané, zahrnuje to i cestující, kteří jedou vnitrostátně. Příští týden se mají přidat i ostatní dopravci.

Jízdenky začala společnost RegioJet prodávat v pátek. „Během dvou hodin jsme tam měli několik stovek rezervací, je vidět, že lidé chtějí a potřebují cestovat. Zájem o Slovensko je poměrně velký,“ uvedl mluvčí společnosti.

Spoje na Slovensko měly pauzu od 13. března. První vlaky vyjížděly v neděli z Prahy v 7:20 do Bratislavy a v 7:50 směr Košice. Společnost na svých webových stránkách uvádí, že jezdí dva vlaky v každém směru na trase Praha–Košice a zpět a tři vlaky v každém směru na trase Praha–Brno–Bratislava a zpět.

Příští týden začnou na Slovensko jezdit i České dráhy a Leo Express

K RegioJetu se v pondělí mají přidat také vlaky Českých drah, ve čtvrtek pak začnou jezdit na Slovensko i spoje soukromého dopravce Leo Express. V polovině června pak přibudou i další mezinárodní vlakové spoje, konkrétně do Rakouska a Německa.

Naopak do Polska se lidé stále po železnici nedostanou. Dopravci zatím nevědí, kdy by mohlo k rozvolnění pravidel na hranicích dojít. Od čtvrtka byla zrušena všechna omezení cest na Slovensko, od pátečního poledne se pak uvolnilo i cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem.