Před třiceti lety vybuchla v centru Prahy bomba. K dopadení pachatele nepomohli ani jasnovidci

Před třiceti lety otřásla Staroměstským náměstím v Praze exploze. Výbuch nálože, kterou tvořila asi půl metru dlouhá ocelová trubka naplněná střelným prachem a kovovými součástkami, si jen shodou okolností nevyžádal žádnou obět, několik lidí ale bylo zraněno. Policie dodnes pachatele nevypátrala, nepomohli ani přivolaní senzibilové.

Výbuch na jednom z nejrušnějších pražských náměstí těsně před prvními svobodnými volbami po roce 1989 vzbudil nejen obavy a rozhořčení veřejnosti, ale i řadu dohadů o jeho pozadí, které nebylo nikdy objasněno.

Při explozi byla nejvážněji zraněna turistka z Německa, která přišla o oko. Desítky dalších lidí utrpěly lehčí zranění. 

Pachatel položil na podstavec Husova pomníku sportovní tašku s výbušninou, nálož pravděpodobně odpálil na dálku. Střepiny se rozlétly po celém náměstí, exploze rozbila také několik oken.

Výbuch na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Dodnes policie neví, kdo byl pachatelem. Stíhání bylo po třech letech přerušeno. Dva měsíce po výbuchu na Staroměstském náměstí explodovala bomba stejné konstrukce i na hostivařské přehradě. Výbuch si vyžádal několik lehkých zranění. Ani v tomto případě nebyl pachatel dopaden.

Jasnovidci nic jasného neviděli

Policisté při vyšetřování využili také služeb takzvaných senzibilů. Pomoc jasnovidců při vyšetřování různých trestných činů i jiných případů není nijak neobvyklá. Za minulého režimu je využívala komunistická Státní bezpečnost (StB) především při hledání špionů. Pro StB jich údajně pracovalo několik, jejich úspěšnost však byla sporná.

Jeden ze senzibilů StB údajně našel ztraceného československého agenta v Indii, který o sobě několik měsíců nepodával žádné zprávy. Pomocí ručně psaného životopisu špiona identifikoval místo jeho posledního pobytu. Agenti potom skutečně svého kolegu v místě nalezli, ale už pohřbeného.

Při vyšetřování výbuchu na Staroměstském náměstí ale jasnovidci policejním vyšetřovatelům nepomohli. Stejně dopadlo i obvyklé vyšetřování. Policisté postupně vyslechli a prověřili tisíce lidí. Shromáždili fotografie i videozáznamy od turistů. Na snímcích ale chyběl okamžik, kdy někdo tašku s bombou na schody položil.