Provozovatelé poutí přemýšlejí, jak dodržet rozestupy na atrakcích. Města už s nimi přitom často nepočítají

Události: Koronavirová opatření dopadla i na poutě (zdroj: ČT24)

Opatření proti šíření koronaviru výrazně dopadají i na poutě. U některých atrakcí totiž nebude možné kvůli rozestupům obsazovat všechny sedačky, hlídat se bude i celkový počet návštěvníků poutí. Už teď se provozovatelé kolotočů a houpaček potýkají s existenčními problémy. Polovinu sezony mají totiž za sebou a spousta z nich kvůli nouzovému stavu vůbec  nevyjela.

Majitelé houpaček nebo kolotočů se nicméně stále snaží zachránit zbytek sezony. Kvůli nemožnosti provozu museli i propouštět. Aktuálně se snaží vyřešit, jak dodržet i na atrakcích předepsané rozestupy.

„Mezi houpačkami je do dvou metrů (rozestup) a labutě jsou stoprocentně na tři metry ,“ říká provozovatel atrakcí Vlastimil Lagron. U řetízkového kolotoče je to ale složitější. Když není v pohybu, sedačky jsou příliš blízko. Na jednu jízdu tak budou moci třeba jen čtyři děti najednou.

Starostové měst navíc kvůli opatřením proti šíření koronaviru s poutěmi v letošním roce už nepočítají. Majitelé atrakcí se proto snaží obce přesvědčit, že akce mohou být menší, například jako před 30 lety.