V době před nouzovým stavem by volby vyhrálo ANO. Tři sněmovní strany by asi neprošly

Ještě před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru si udrželo hnutí ANO ve volebním průzkumu výrazný náskok před ostatními stranami. Ve volbách do Poslanecké sněmovny by získalo 33 procent hlasů, druhá ODS pak 14,5 procenta. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se konal od konce února, tedy ještě před výskytem prvních případů koronaviru v Česku, a skončil před začátkem nouzového stavu a zavedením řady vládních preventivních opatření.

K volbám do sněmovny by na přelomu února a března přišlo asi 62 procent Čechů. Účast by tak byla podobná jako při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017, kdy k urnám dorazilo asi 61 procent voličů. Také pořadí prvních tří stran podle podílu hlasů by zůstalo stejné. Za prvním ANO a druhou ODS by skončili na třetím místě Piráti, kteří by nyní získali 12,5 procenta hlasů.

Do sněmovny by se také opět dostali sociální demokraté s 8,5 procent hlasů. Komunisté a lidovci pak mají shodně sedm procent. Pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do dolní komory parlamentu ale v tomto případě nedosáhly TOP 09, STAN a SPD, které nyní ve sněmovně jsou.  Aktuální průzkum jim přisoudil shodně 4,5 procenta hlasů. S ohledem na možnou odchylku však nelze zcela jistě říct, že by skutečně neprošly.

Ještě hlouběji pod pětiprocentní hranicí jsou Trikolóra se dvěma procenty a Zelení s jedním procentem. 

Výsledky se příliš neliší. Změní to koronavirová krize?

Oproti předchozímu průzkumu CVVM ze začátku letošního února se výsledky stran ve volebním modelu příliš nezměnily. Také ve srovnání s průzkumem z loňského března jsou podíly hlasů téměř stejné. Oproti loňsku si výrazněji pohoršila třeba ČSSD, která měla v březnu 2019 podíl hlasů 12,5 procenta.

V době posledního sběru dat už šíření koronaviru dosáhlo až do Česka, data ale už nezachycují náladu obyvatel v souvislosti s nouzovým stavem a zpřísňujícími se opatřeními.

  • Průzkum provádělo CVVM v období mezi 29. únorem a 11. březnem na vzorku 1012 obyvatel České republiky. Do modelu vstupuje 690 respondentů. Do názorů účastníků průzkumu se ještě nemohly promítnout kroky vlády související s nouzovým stavem kvůli šíření koronaviru. První případy nákazy se v Česku objevily 1. března a nouzový stav byl vyhlášen 12. března. Vláda následně zavedla například zákazy vstupu do některých obchodů a zařízení, volného pohybu a cestování do ciziny.