Se záchranou unesených Češek měl pomoct Katar

K osvobození dvou Češek unesených před dvěma lety v Pákistánu významně přispěl emirát Katar, který Česko diskrétně oslovilo s žádostí o zprostředkování vyjednávání. Informují o tom Lidové noviny s tím, že právě Katařanům se podařilo obě dívky lokalizovat.

Češky Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou unesli neznámí ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Dívky tehdy zemí přejížděly jako turistky na cestě z Íránu do Indie. Do Česka se obě dívky vrátily minulý týden, přičemž jejich propuštění předcházely dlouhé měsíce práce několika zpravodajských služeb.

Dívky jsou zdravé, rodiny děkují za solidaritu

Rodiny propuštěných dívek dnes uvedly, že obě ženy jsou zdravé, nicméně potřebují klid. „Jsme velmi vděční za projevy solidarity i radosti z návratu Haničky a Toničky, kterých se nám ze strany veřejnosti dostalo. Pocity štěstí a úlevy z toho, že máme holky zpět doma, se ani slovy vyjádřit nedají… Hanička a Tonička jsou zdravé a šťastné, že jsou doma, mají ale za sebou dva těžké roky. Nyní potřebují především klid,“ uvedly rodiny dívek ve společném prohlášení. Zároveň poděkovaly všem, kdo přispěli k záchraně, zejména vládě za podporu a turecké humanitární organizaci IHH za pomoc.

Oficiální verze uvádí, že osvobození obou žen zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH, kterou před osmi týdny požádaly o pomoc rodiny obou dívek. Zdroje, s nimiž pracují Lidové noviny, ovšem tvrdí, že se tak stalo právě ve spolupráci s Katarem, jehož tajná služba má kontakty v různých radikálních muslimských organizacích. Česká strana měla už loni emirát v Perském zálivu oslovit s žádostí, zda by se nestal prostředníkem ve vyjednávání.

Katarskou metropoli Dauhá podle deníku také už loni na jaře navštívil tehdejší ředitel české rozvědky Ivo Schwarz. „Tajná služba nastupuje v okamžiku, kde končí diplomacie. Je to takzvaná zpravodajská diplomacie, kdy vyjednáváte s lidmi, se kterými už diplomaté nemluví. V případě těchto regionů je nejúčinnější obrátit se na zdejší tajné služby nebo služby, které mají globální dosah, to znamená Američané,“ přibližuje bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák.

Ministerstvo zahraničí odmítlo spolupráci s Katarem oficiálně potvrdit, nicméně Katařané měli podle Lidových novin Češky lokalizovat ve východoafghánském pohraničí obývaném paštúnskými a balúčskými kmeny. Mladá fronta DNES přidává informaci, už v květnu 2013 měly americké a pákistánské tajné služby zjistit, že dívky jsou drženy v horách u hranic s Afghánistánem. Údajně se také v režii Američanů připravovala záchranná operace, na níž se měly podílet i české elitní jednotky. Akci ale zmařila písečná bouře, kvůli níž nemohly vzlétnout helikoptéry, a další pokus o vojenskou záchranu se už neuskutečnil, pravděpodobně proto, že únosci změnili úkryt.

Respekt: Únosci chtěli 20 milionů dolarů

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v neděli řekl České televizi, že dívky byly v rukou kriminálníků, jimž šlo o výkupné. Naznačil, že Česko nakonec žádné peníze nezaplatilo, což tvrdí i další představitelé státu. Podle Respektu ovšem vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) o uvolnění peněz na zaplacení výkupného jednala. Únosci prý nejprve požadovali 20 milionů dolarů, částku ale snižovali. Nakonec se údajně jednalo o zhruba dvou milionech dolarů (více než 50 milionů korun).

„Silácká prohlášení některých politiků, že výkupné se zásadně neplatí, nejsou pravda. Oficiální verze vám nikdy nepotvrdí, zda výkupné bylo, či nebylo vyplaceno,“ podotýká v této souvislosti Randák. „Samo vyjednávání o výkupném vám ale umožní získat bližší informace o únoscích, o místě, kde jsou unesení zadržováni.“

Respekt také tvrdí, že únosci dvakrát kontaktovali vyjednavače a rodiny obou dívek. Ve druhé polovině loňského roku a také před dvěma měsíci poslali do Česka videa, která potvrzovala, že jsou Češky naživu. Rodiny jim také mohly poslat boty nebo knížky. Tato neoficiální komunikace únosců tak doplňovala veřejné videozáznamy, které se na internetu objevily v červnu 2013 a o čtyři měsíce později.

Sobotka: Dívky jsou v péči rodin a státu

Obě dívky se momentálně nacházejí pod ostrahou na utajeném místě v Česku, kde se o ně starají lékaři i psychologové a kde je mohou navštěvovat jejich rodiny. Kdy se rozhodnou jít domů, je na nich. „Obě dívky jsou v péči rodiny a jsou v péči státu. Nemohu z bezpečnostních důvodů uvádět jakékoliv podrobnější informace,“ řekl po jednání vlády premiér Sobotka.

„Událost obou dívek se dá klasifikovat jako životní trauma – stalo se náhle, zásadně ovlivnilo jejich život a dělo se proti jejich vůli,“ dodala primářka klinické psychologie z brněnské nemocnice U svaté Anny Zuzana Spurná. „Budou mít pravděpodobně posttraumatický stresový syndrom a překonat ho, je běh na dlouhou trať, ačkoliv se nyní můžou cítit relativně dobře. Mohou mít stresy v podobě depresí, truchlení, úzkosti i strach z toho, že jejich situace není trvalá,“ dodala s tím, že by se měly svěřit péči psychologů, jakkoliv hlavní zázemí pro ně momentálně představuje rodina.