Kraje se připravují na pacienty s koronavirem, veřejné akce rušit nechceme, říkají hejtmani

Kraje se připravují na pacienty s koronavirem. Například Středočeský kraj uvolní pro nemocnice v regionu až dvacet milionů korun. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) dodal, že nadcházející závody světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě by se rušit neměly. O dopadech koronaviru na kraje přišel diskutovat i hejtman Ústeckého Kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

„Chápu, že zdraví je nejdůležitější, ale 60 milionů, které v tom jsou, se taky musí zohlednit,“ říká Běhounek o Světovém poháru, který se má konat na konci příštího týdne. Že by Bezpečností rada státu měla při rozhodování o rušení veřejných akcí zohledňovat jejich ekonomické hledisko s Běhounkem souhlasí i Pokorná Jermanová.

„Každá taková akce znamená pro kraj ekonomický přínos, pokud to není zakázáno a víme, že je to relativně bezpečné, nevidím důvod, proč to zakazovat,“ vysvětluje středočeská hejtmanka. Podobné události jsou podle ní pro kraje důležité nejen kvůli financím, které do regionu přijdou, ale také kvůli propagaci.

Světový pohár by se podle Běhounka neměl rušit i kvůli tomu, že většina obecenstva bude z Česka. Ze zahraničí mají podle hejtmana přijet asi čtyři tisíce hostů z celkem asi 35 tisíc lidí, kteří se na závody chystají. „Pokud stát rozhodne, že riziko je velké, podřídíme se,“ říká ale o případném zrušení.

Podle Pokorné Jermanové by se teď pozornost neměla upínat na veřejné akce. „Spíš si myslím, že je potřeba, aby kraje byly na případnou epidemii, pokud nastane, připraveny,“ říká. „Teď na tom všichni intenzivně pracujeme,“ dodává.

Jsme připraveni – v rámci možností

Kraje se teď snaží vybavit své zdravotníky ochrannými pomůckami. Šéfové krajů se ale shodují, že jde o těžko dostupné zboží. Podle informací hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka jsou přednostně zásobeny velké, státní nemocnice. „Myslím, že je to trošku nefér vůči krajským nemocnicím, protože občané bez rozdílu půjdou do nejbližší nemocnice,“ vysvětluje.

Ústecký kraj se chystá podle Bubeníčka rozdat respirátory především praktickým lékařům. První by do jejich ordinací měly podle hejtmana dorazit popříští týden.

Ve Středočeském kraji budou ochranné pomůcky podle Pokorné Jermanové směřovat především do nemocnic. Kraj kvůli koronaviru ze svého rozpočtu uvolní až 20 milionů korun. Na úterním zasedání Bezpečností rady kraje se bude podle hejtmanky řešit i spolupráce s praktickými lékaři.

Kraj Vysočina na nákup respirátorů vyhradil dva miliony korun. „Předpokládáme, že je obdržíme v příštím týdnu,“ říká Běhouněk. Komu se rozdají, zatím neví. „Distribuce se diskutuje,“ dodává. Podle něj je ale důležité, aby lidé s případnými příznaky nejprve kontaktovali buď praktického lékaře, nebo hygienickou stanici. „Tam by měl být nasměrován na pracoviště, kde nebudou lékaři ohroženi,“ upozorňuje Běhounek.

Jsme trestáni, že dobře hospodaříme

Pokud koronavirus přinese krátkodobé finanční problémy, kraje to zvládnou, shodují se hejtmani. „Dlouhodobě by to ale problém byl,“ varuje Pokorná Jermanová s tím, že by potíže měly zejména kraje, jako je ten Středočeský, kterému roste počet obyvatel.

„Musíme objednávat větší počet služeb,“ vysvětluje. „Třeba v pětiletém horizontu bychom se mohli s nějakými problémy potýkat,“ odhaduje Pokorná Jermanová. Podle Bubeníčka ale ekonomiku neohrožuje jenom koronavirus. „Signály, že nebude stále tak růžovo, jak je, se začaly projevovat už na konci loňského roku,“ říká.

České a moravské regiony by krátkodobé zhoršení ekonomiky nemuselo ohrozit i díky tomu, že v posledních několika letech hospodaří s přebytkem. „Kraje se snaží s rozpočty hospodařit velmi rozumně, jsou za to možná i trestány,“ říká Běhounek. „Jsou upozorňovány, že mají finance a měly by je použít,“ vysvětluje hejtman Kraje Vysočina. Podobně to vidí i Bubeníček. „Slyšíme, kraje mají peněž hodně, tak proč pořád něco chcete, proč máte nataženou ruku,“ popisuje.