Češi evakuovaní z Wu-chanu jsou volní. Nákaza se neprokázala, izolace už není nutná

Pět Čechů, kteří pobývali v Číně v oblasti, odkud se šíří nákaza nemocí Covid-19, je zdravých a lékaři již nemají důvod držet je v izolaci. Nemocnice Na Bulovce proto pětici v pondělí ráno propustila. Primářka infekčního oddělení ujistila, že se při opakovaných testech u žádného z evakuovaných neprokázala nákaza koronavirem.

Evakuovaní Češi strávili v karanténě dva týdny. Sanitka je na Bulovku převezla přímo z letiště, kde přistáli v noci na 3. února. „Za celou dobu u nich nedošlo k žádnému zdravotnímu problému. Byly opakovaně prováděny testy na přítomnost viru, které byly negativní. Proto jsme mohli pacienty ráno propustit domů,“ řekla primářka infekčního oddělení Bulovky Hana Roháčová.

Ředitelka protiepidemicého odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová zdůraznila, že lékaři využili maximální předpokládanou inkubační dobu nemoci. Běžně se předpokládá, že se příznaky koronaviru u pacientů projeví během dvou až sedmi dnů od nákazy, karanténa tedy byla nejméně dvakrát delší.

Brífink po propuštění pěti lidí izolovaných po návratu z Číny (zdroj: ČT24)

Podle vyjádření ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) byli v nemocnici dva studenti, další dva občané České republiky a jeden rodinný příslušník. Všech pět podle primářky zvládalo dvoutýdenní izolaci dobře. „Byla to skupina mladých lidí, poměrně odolných, inteligentních. Byli si vědomi rizika a oni sami nechtěli ohrozit své rodiny a své blízké,“ uvedla Zdeňka Jágrová.

„Deklarovali, že odcházejí spokojeni,“ dodala Hana Roháčová. Podobně se vyjádřil i jeden z propuštěných. České televizi řekl, že péče v nemocnici byla dobrá a čtrnáct dnů v izolaci proběhlo bez komplikací, ale už se těšil ven. „V pořádku, ale už si potřebuju jít zaběhat,“ podotkl. Denní režim v karanténě byl běžný, pouze si museli evakuovaní dvakrát denně měřit teplotu.

V nemocnici měl každý z evakuovaných svůj pokoj, a přestože byli odříznuti od světa, mohli komunikovat elektronicky.

Hygienička zdůraznila, že byla izolace pětice po návratu z Wu-chanu nutná nejenom proto, že přiletěli z ohniska nákazy koronavirem. Situaci ještě zhoršil fakt, že se u jednoho z jejich spolucestujících v letadle, které evakuovalo Evropany pobývající v Číně, koronavirus prokázal.

„Seděli úplně na odlišných místech než nemocný, ale přímý kontakt tam byl. (…) Přímý kontakt je kontakt první linie a bude se vždy řešit takovou izolací,“ podotkla Jágrová.

Koronavirus SARS-CoV-2 označovaný též jako wuchanský, který vyvolává nemoc nazvanou Covid-19, se začal šířit mezi lidmi od minulého roku nejprve v centrální Číně, později se objevily případy nákazy i v jiných zemích. Virus, který se podle dosavadních zjištění šíří kapénkami vzduchem a zprvu se projevuje podobně jako chřipka – horečkou, bolestí hlavy, suchým kašlem – má přes 1700 obětí, většinu z nich v Číně.

V Česku se objevilo již přes 70 podezření na nákazu koronavirem, žádné z nich se nepotvrdilo. Nenakazil se jím ani Číňan, který pracuje v Přelouči a minulý týden se obrátil na pardubickou nemocnici. Šlo přitom o vážné podzření: Projevily se u něj příznaky, které mohou ukazovat na nemoc Covid-19, a navíc se krátce předtím vrátil z cesty z centrální Číny.