Ne každá bolest kloubů je borelióza. Mladí lékaři se učili, kdy správně nasadit antibiotika

Události: Ne každá bolest kloubů je borelióza (zdroj: ČT24)

Na lymskou boreliózu se občas léčí i lidé, kteří ve skutečnosti trpí jinou nemocí – a nevhodné braní antibiotik jim může uškodit. Poznat chorobu není jednoduché: falešné indicie občas přinesou i krevní testy. Jak postupovat správně, se v sobotu učili lékaři v Brně.

To, že mají boreliózu, si v Česku ročně od doktorů vyslechne čtyři a půl tisíce lidí. Část z nich se na ni ale léčí, i když ve skutečnosti trpí jinou nemocí. Proto infektolog Milan Trojánek učil lékaře v Brně nemoc správně rozpoznat.

„Pozitivní výsledek sérologie na lymskou boreliózu vůbec nemusí znamenat, že ji pacient má. Musíme se vždycky zamyslet nad pacientem jako celkem,“ nabádal mladé lékaře vedoucí Katedry infekčního lékařství Nemocnice Na Bulovce Trojánek.

A ani to, že pacient lékaře informuje o přisátém klíštěti, nemusí znamenat, že onemocní. „Často se stává, že pacienti chodí druhý den po přisátí klíštěte. Přítomnost protilátek v těle se ale objeví až čtyři nebo šest týdnů poté,“ upozornila praktická lékařka Markéta Pfeiferová.

Lékařka Pfeiferová: Neléčíme laboratorní výsledky, ale pacienta. S antibiotiky opatrně (zdroj: ČT24)

Pro boreliózu je typická červená skvrna s bílým středem. Nemoc přenášejí pouze klíšťata a nejčastěji se projeví několik týdnů po jejich přisátí. „Máme červený flek, další projevy onemocnění jako bolest kloubů, nervové postižení. To v kombinaci s vyšetřením protilátek ukáže finální diagnózu,“ zdůraznila v pořadu Studio 6 Pfeiferová.

Někdy i po přeléčení antibiotiky mohou testy na tuto nemoc vycházet pozitivně. Ovšem nasazení antibiotik v případech, kdy je člověk nepotřebuje, může uškodit. „Jakékoliv nevhodné nasazení antibiotik je zatěžování imunitního systému pacienta. Může to vést k rezistenci na antibiotika,“ dodala lékařka Pfeiferová.

Žádná borelióza, ale autoimunitní onemocnění

Správná léčba naopak uleví, jako například u Ladislava Kadlece z Benátek nad Jizerou. Bez léků se neobejde už dva a půl roku. Krevní testy u něj nejprve ukázaly na boreliózu a dostal antibiotika. „Bral jsem je asi třicet dní. Ale vůbec se to nezměnilo, stále víc jsem trpěl nočními třesavkami,“ popsal Kadlec.

Jeho potíže se stupňovaly, podstoupil proto sérii vyšetření v Nemocnici Na Bulovce. Ukázalo se, že boreliózou přece jen netrpí. „Po veškerých vyšetřeních bylo zjištěno, že se jedná o autoimunitní chorobu s podezřením na špatnou činnost ledvin,“ dodal Kadlec. Pacientů, kteří jsou takzvaně falešně pozitivní na boreliózu, přitom může být víc.