Chřipková epidemie v Česku je u konce, zemřelo 41 lidí

Chřipková epidemie skončila, nákaza je hlášena v menším množství případů. Nemocnost v případě chřipek zároveň klesla ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Za uplynulý týden šlo o pokles o 40,5 procenta. Největší počet nemocných hlásil Plzeňský kraj. Oproti minulému roku se opět zvýšily počty lidí, kteří v souvislosti s chřipkou zemřeli. I tak je ale letošní číslo nižší než v roce 2013, kdy zemřelo třikrát tolik osob.

„V desátém kalendářním týdnu dosáhly počty nemocných s akutní respirační infekcí 1242 na 100 tisíc obyvatel (hranice epidemie je 1600). Pokles nemocnosti je hlášen ve všech věkových skupinách a většině krajů, pouze kraj Vysočina eviduje nevýznamný nárůst počtu nemocných o 1,4 procenta,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Nejvíc nemocných v minulém týdnu zároveň hlásil Plzeňský kraj. Letošní chřipková epidemie nicméně v Česku skončila. Ministerstvo o vývoji informovalo na svých internetových stránkách, pravidelná hlášení nyní ukončí. Vrátilo by se k nim pouze, pokud by přišla druhá vlna chřipek.

V desátém kalendářním týdnu tedy významně klesly počty nemocných s chřipkou – o 40,5 procenta. Klesly ale rovněž počty nemocných s akutní respirační infekcí, a to o 12,7 procenta. „Stále cirkuluje subtyp A/H3N2, který je letos hlavním epidemickým kmenem, nicméně se - především v uplynulých dvou týdnech - výrazně uplatňuje i typ chřipky B,“ řekl Jan Kynčl ze SZÚ. Doplnil, že lokálně se chřipka bude ještě objevovat. Konec chřipkové epidemie se tak nerovná konci chřipky. Podle některých odborníků by do dvou týdnů mohl v některých regionech nastat druhý vrchol epidemie, nemocnost by už ale neměla být tak vysoká.

Počet úmrtí v souvislosti s chřipkou v minulých letech
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví ČR

V letošním roce zemřelo v souvislosti s vážnými komplikacemi chřipky dosud 41 lidí. Intenzivní péči v nemocnici potřebovalo v letošní sezoně 174 pacientů. V loňském roce byl průběh chřipkové sezony velmi mírný, úřady evidují pouze dvě úmrtí. Extrémní byl ale rok 2013. Hygienici tehdy vyhlásili konec chřipkové epidemie až začátkem dubna a za sezónu zaznamenali 151 úmrtí.