Vláda souhlasí s vysláním vojáků do Mali, Nigeru a Čadu. Misi posoudí parlament

Vyslání až šesti desítek českých vojáků do Mali, Nigeru a Čadu má souhlas vlády. Zahraniční misi ještě posoudí obě komory parlamentu. Pokud ji poslanci a senátoři schválí, čeští vojáci se v zemích Sahelu zapojí do boje proti terorismu. Česká armáda už vojáky v Mali má, podílejí se tam na výcviku a ochraně výcvikové mise Evropské unie a v polovině roku se ujmou velení.

Čeští vojáci by se měli nově stát součástí rozšířené operace Barkhane. Evropské země plánují vytvořit společnou jednotku pod názvem Takuba, která by v regionu nahradila francouzské síly.

Náklady na novou misi ministerstvo obrany odhaduje na 598 milionů korun. Mali, Niger i Čad s přítomností tuzemských vojáků souhlasí. V Čadu sídlí velitelství operace a do Nigeru by se vojáci mohli dostat v případě přeshraničních operací.

„Návrh bude nyní předložen Parlamentu České republiky. Pokud dojde k jeho schválení, získáme tím mandát na zapojení do operace Barkhane v maximálním počtu 60 osob s platností do 31. prosince 2022,“ konstatoval ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vysláním vojáků by podle něj Česko potvrdilo pozici země, která hodlá bojovat se všemi formami terorismu.

Francie operaci Barkhane zahájila v srpnu 2014, loni vyzvala k zapojení další evropské spojence. Francouzští vojáci plánují bojovat proti teroristům v jiných částech Mali. „Předsunutý tým by měl v místě budoucího působení zahájit svou činnost v polovině tohoto roku. Hlavní část operace trvající 12 měsíců je plánována předběžně od srpna nebo září 2020,“ vysvětluje náčelník generálního štábu Aleš Opata.

V současnosti má Česko v Mali zhruba 120 vojáků. Armáda letos převezme velení výcvikové mise EU v zemi, vojáci budou mít tuto zodpovědnost půl roku. Hlavním úkolem výcvikové mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům.

Souběžně s Evropskou unií má svou misi v Mali také OSN. Ta si klade za cíl zajistit bezpečnost a vytvořit podmínky pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě. V misi OSN má česká armáda pět vojáků, na rozdíl od operace Barkhane ale mise nevedou aktivní operace v boji proti teroristům.