Před oteplením přijde ledovka. Hrozí v Čechách a na jihozápadě Moravy

V Čechách a na jihozápadě Moravy hrozí ledovka. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se bude tvořit v noci i v pondělí dopoledne, výstraha platí až do 10 hodin. Potíže hrozí chodcům i řidičům, meteorologové varovali před zvýšeným rizikem nehod.

Po poměrně chladných dnech se začne oteplovat a takové oteplení s sebou občas nese riziko ledovky – nahoře již je teplo, ale země zůstává promrzlá, a tak déšť, když padá, namrzá. Nyní, od nedělních 20 hodin do pondělních 10 hodin, hrozí téměř v celých Čechách s výjimkou východní poloviny Pardubického kraje. Varování platí také pro část Jihomoravského kraje.

Ledovka je zákeřná tím, že může pokrýt vše, a vzhledem k tomu, jak vzniká, jí nemohou silničáři úplně zabránit – déšť posyp smývá. Naposledy se s ní řidiči potýkali v pátek dopoledne na jižní Moravě. Na kluzkých silnicích se staly desítky nehod.

Po noci a dopoledni, které může poznamenat ledovka, se bude rychle oteplovat. Jestliže na neděli předpověděli meteorologové maxima -2 až +2 stupně Celsia a ve Slezsku ještě o trochu více, v příštích dnech již budou nejvyšší teploty bezvýhradně nad nulou. V úterý má být 4 až 8 stupňů, ve středu se sice mírně ochladí, ale ve druhé polovině týdne by mohly teploměry ukázat i více než 10 stupňů.