Pozor na ledovku, Moravě hrozí kluzká noc. Déšť už přišel

Morava by si měla dát pozor na kluzkou noc. Očekávají ji meteorologové, podle kterých se může tvořit ledovka. První předpoklad k tomu naplnilo již odpoledne, kdy začalo pršet. Zatím je ale docela teplo, i v oblasti, které se výstraha týká, zůstávala do večera teplota bezpečně nad nulou. Kluzko bude hlavně tam, kde teploměr klesne k nule. Silničáři zatím nemají informace, že by některé silnice byly pokryté ledem a špatně sjízdné.

Výstraha na ledovku platí od středečního odpoledne do čtvrtečních 9:00 pro celý Zlínský kraj, téměř celý Olomoucký kraj s výjimkou Jesenicka, jižní polovinu Moravskoslezského kraje, sever a východ Jihomoravského kraje a také západní okraj Pardubického kraje. Jen okrajově se tedy týká Čech a téměř vůbec českého Slezska.

Výstraha ČHMÚ před ledovkou (7. ledna 2020)
Zdroj: ČHMÚ

Středeční odpoledne a večer ale problém s ledovkou nepřinesly. Změnit by se to mohlo v noci. Meteorologové očekávají, že teplota klesne na 1 až 5 stupňů nad nulu, ale na Moravě, kde je riziko ledovky největší, bude kolem nuly. Proto hrozí, že déšť, který neustává, na zemi namrzne.

„Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ doporučili meteorologové pro případ, že se ledovka vytvoří.

Ledovka vzniká, když je ve výšce teplý vzduch, z mraků prší a déšť padá na prochlazený zemský povrch, větve stromů nebo elektrická vedení s teplotou pod 0 °C. Samotná ledovka je průhledná vrstva ledu s hladkým povrchem. Svojí extrémní hladkostí a kluzkostí značně ztěžuje pohyb vozidel i chůzi.