Válková ustupuje – navrhuje jen jedno speciální zastupitelství

Praha – Ministerstvo spravedlnosti ustupuje státním zástupcům v požadavcích na podobu nového zákona o státním zastupitelství. Na jednání pracovní skupiny představila ministryně Helena Válková (ANO) upravený návrh. Ten počítá již pouze s jednostupňovým speciálním státním zastupitelstvím zaměřeným na korupci – oproti kritizované variantě se dvěma stupni. Větší vliv na něj by mohlo mít Nejvyšší státní zastupitelství a zároveň by nejvyšší státní zástupce měl mít větší vliv na jmenování nových státních zástupců.

Státní zástupci měli k původnímu návrhu zákona o státním zastupitelství řadu výhrad. Některým z nich ministerstvo spravedlnosti ustoupilo. Především zúžilo možnou podobu speciálního státního zastupitelství vyšetřujícího korupční kauzy. „Hovořili jsme o jednostupňovém speciálu, čili to je oproti původnímu návrhu posun,“ poukázala ministryně Helena Válková. Ministryně původně požadovala speciální zastupitelství se dvěma stupni, podle ní je však teď otázkou, zda vůbec má smysl ho zřizovat. V úvahu nyní připadá i zachování vrchních státních zastupitelství – která měl speciál nahradit – s jejich protikorupčními odbory.

Státním zástupcům se také nezamlouvala myšlenka, že by speciální státní zastupitelství fungovalo mimo působnost nejvyššího zastupitelství a bylo pod kontrolou ministra. Ani to však nemusí nastat, Nejvyšší státní zastupitelství by na speciál dohlížet mohlo.

Významnější roli budou mít vedoucí státní zástupci také při jmenování nových státních zástupců. „Bavili jsme se o variantě, že výběrová řízení zůstávají zachována na všech úrovních,“ zdůraznila Válková, která však připustila změnu kritizované formulace, podle které v případě, že se nepodaří nalézt vhodného státního zástupce ve výběrovém řízení, může ho jmenovat ministr po projednání s vedoucím státním zástupcem, a nikoli na jeho návrh. „Že ministerstvo v podstatě ustoupilo od původního úmyslu jmenovat vedoucí funkcionáře státního zastupitelství po pouhém projednání s příslušným vedoucím státním zástupcem, považuji za krok kupředu,“ shrnul výsledek úprav nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula upozornil na některé další výhrady vůči návrhu. „Největší problém, který jsme viděli a vidíme ho i dnes, je ve způsobu jmenování nejvyššího státního zástupce a možnosti jeho odvolání. Je potřeba pozici nejvyššího státního zástupce posílit více, než je tomu dnes,“ shrnul Matula. Unie státních zástupců také chce upravit tzv. informační povinnost – zvýšení množství informací, které jsou státní zastupitelství povinna podávat, či způsob odvolávání žalobců.

Exministr Blažek: Válková chce mít čárku

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je přesvědčen, že návrh Válkové je bezkoncepční a ministryně neví, čeho chce dosáhnout. Blažek svou kritiku formuluje tím, že ministryně chce pouze „mít čárku, že splnila vládní úkol“. Je přitom přesvědčen, že na celkové podobě zákona se Helena Válková s Pavlem Zemanem „vůbec neshodli, protože o tom (na tiskové konferenci) raději nemluvili“.

Sám se nebrání myšlence na vznik speciálního státního zastupitelství, které bude podřízeno nejvyššímu státnímu zástupci, a ne ministrovi. „Jsem pro to, aby soustavu vedl silný, nezávislý státní zástupce, který ale bude mít mnohem větší zodpovědnost za to, jak soustava funguje nebo nefunguje,“ řekl Blažek s tím, že by měl nejvyšší státní zástupce nést za fungování podřízených úřadů osobní odpovědnost.

Pavel Blažek o sporu ministryně se státními zástupci

„Paní ministryně Válková – a to už je taková její pracovní metoda – vždy rozehraje nějakou válku. Tentokrát s Pavlem Zemanem. V průběhu té války zjistí, že nemá ani vojsko, ani zbraně, a zahájí ústup, ovšem do zcela nepřipravených pozic.“

Zákon visí ve vzduchu již léta, jednání o něm nekončí

Současný návrh zákona z dílny ministerstva spravedlnosti se výrazně odklonil od původního návrhu, který vznikl již za Nečasovy vlády v úzké součinnosti s žalobci a který ze sněmovny stáhla k dopracování předchůdkyně Válkové Marie Benešová (ČSSD). Státní zástupci uváděli, že je nový návrh dostává do područí politiků. Válková to odmítala s tím, že zákon naopak posiluje nezávislost žalobců a znemožňuje zásahy do jejich činnosti. Současnou podobu návrhu zákona o státním zastupitelství však veřejně kritizovali nejen samotní žalobci, ale také ČSSD, někteří senátoři i protikorupční organizace. Namítali především to, že zákon omezuje nezávislost žalobců. „Je důležité, aby byla předložena novela, která nezávislost a odpovědnost státních zástupců posílí,“ zdůraznil předseda ČSSD i vlády Bohuslav Sobotka.

Blažek i Sobotka chtějí nezávislá státní zastupitelství (zdroj: ČT24)

Jednání o konečné podobě zákona o státním zastupitelství bude pokračovat za dva týdny. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové bylo od první schůzky možné očekávat především, že si obě strany řeknou „zásadní výhrady a nastaví parametry toho, kam je která strana schopna ustoupit“.

Je ale otázkou, jestli vůbec ministryně Válková zákon stihne dotáhnout do konce. Spekulace o jejím odvolání v poslední době sílí, hlavně kvůli pomalé přípravě některých norem. Podle deníku Právo by se o jejím osudu mělo rozhodnout příští týden po jednání poslaneckého klubu hnutí ANO.

Vydáno pod