Kontrolní výbor ve sněmovně žádá ministerstva o překlad auditních zpráv ohledně Babiše

Události: Kontrolní výbor PS řešil střet zájmů (zdroj: ČT24)

Sněmovní kontrolní výbor požádal ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a zemědělství, aby mu poskytla oficiální překlady auditních zpráv Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a o rozdělování dotací. Zprávy mají oba resorty výboru předat bez zbytečného odkladu. Náměstkyně na MMR Daniela Grabmüllerová však upozorňuje, že jsou evropský audit i česká odpověď na něj důvěrné.

Kontrolní výbor takto rozhodl na úterním jednání, které se uskutečnilo na popud jeho opozičních členů. Debatu o auditu pak přerušil do doby, než oficiální překlad auditní zprávy obdrží.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl vyzvat vládu, aby minimalizovala škody vyplývající z auditní zprávy a ukončila konflikt zájmů premiéra. Svůj návrh usnesení ale na výboru neprosadil.

„Jsou tam střety o to, zda Andrej Babiš je ve střetu zájmů, nebo není ve střetu zájmů. Je to v rámci pojetí zákona,“ je přesvědčen předseda kontrolního výboru Roman Kubíček (ANO). Premiér jakýkoliv střet zájmů dlouhodobě odmítá jako nesmysl.

Místopředseda ODS Martin Kupka s výsledkem jednání není spokojený, závěry výboru podle něj měly být razantnější. „Stáli jsme o to, aby byl kontrolní výbor adresnější, aby z jednání vyšly vážnější výzvy vládě. Máme zájem na tom, aby sankce, které ČR hrozí, nedopadly na daňové poplatníky a vláda je řešila,“ zdůvodňuje.

Kupka vítá alespoň to, že se podařilo prosadit, aby ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová pravidelně informovala zákonodárce o opatřeních, která se týkají závěrů evropských auditů.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle náměstkyně Daniely Grabmüllerové odhaduje, že český překlad závěrečné auditní zprávy dorazí koncem měsíce. Jestli poté resort materiály poslancům předá, není jasné. Grabmüllerová řekla jen to, že auditní zpráva i odpověď na ni jsou důvěrné, což jako státní úředníci budou ctít. Důrazně odmítla také to, že někdo na úředníky ministerstva vyvíjí nátlak. „Opravdu se žádný nátlak nekoná,“ prohlásila.

Střet zájmů se řešil i ve Štrasburku

O konfliktu zájmů mimo jiné českého premiéra v úterý diskutovali také poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Už v pondělí Babišovu kauzu probírali členové vlivného výboru pro rozpočtovou kontrolu na uzavřeném jednání.

„Každý člověk, který kumuluje na jedné straně ekonomický vliv a na straně druhé vliv politický, způsobuje velký střet zájmů. Tohle bychom v Evropské unii neměli tolerovat,“ míní předsedkyně výboru Monika Hohlmeier.

Z evropského auditu podle dosavadních informací vyplývá, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má nadále vliv na holding Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Předseda vlády to už dříve odmítl a tvrdí, že převedením své firmy do svěřenského fondu splnil všechny zákonné podmínky. Trvá také na tom, že Česko nebude Bruselu vracet žádné peníze.

Podle Evropské komise musí do dvou měsíců od doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.