Dominik Duka či Lenka Bradáčová se stali Morálními autoritami. Převzali cenu Emila Bočka

Události: Emil Boček ocenil osobnosti za pomoc veteránům (zdroj: ČT24)

Poslední žijící pilot československých perutí ve Velké Británii Emil Boček předal devíti osobnostem z České republiky a ze Slovenska ocenění Morální autorita. Učinil tak vůbec poprvé. Udílení vyznamenání se uskutečnilo během vánočního koncertu, který pořádali veteráni z druhé světové války.

„Tito lidé pro válečné veterány z druhé světové války něco udělali a starají se o nás,“ vysvětlil Boček, podle jakého klíče byli vyznamenaní vybíráni. „Jako generál v určitém věku jsem už přebíral mnoho ocenění, ale dneska to bylo skutečně dojemné,“ sdělil své pocity bývalý náčelník Generálního štábu slovenské armády Milan Maxim poté, co cenu převzal.

Mezi dalšími oceněnými jsou napříkad pražský arcibiskup Dominik Duka, ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral či vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Vybrali mě lidé, kteří prokázali nesmírnou odvahu v době, kdy nebylo nemorální se bát,“ cení si na vyznamenání Bradáčová.

Kromě ceny Morální autorita rozdával pilot 310. československé stíhací perutě RAF ve Velké Británii ještě další ocenění – pamětní medaili Emila Bočka. Kromě aktivních vojáků a policistů ji dostali ministři vnitra a obrany Jan Hamáček (ČSSD) a Lubomír Metnar (za ANO).

Poslední žijící stíhací pilot RAF se narodil v Brně-Tuřanech. Protektorát tajně opustil na konci roku 1939, když jako šestnáctiletý odešel přes Balkán a Bejrút na Západ. Zúčastnil se bojů o Francii, a když země před Hitlerem kapitulovala, vstoupil do britského královského letectva. Zde působil jako mechanik, později v Kanadě prošel leteckým výcvikem. Od října 1944 sloužil jako stíhací pilot u 310. československé stíhací perutě. Absolvoval 26 operačních letů v délce přes 73 hodin.

Od letectva odešel až po válce, v roce 1946. Otevřel si dílnu na opravu motocyklů, o dva roky později byl donucen odejít do podniku Mototechna, pětadvacet let pracoval jako soustružník ve Výzkumném ústavu AV.

V roce 2010 získal z rukou Václava Klause Řád bílého lva III. třídy za zásluhy o obranu a bezpečnost státu a bojovou činnost. V roce 2012 o jeho životě vznikl dokument Nezlomný. V květnu 2019 Bočka povýšil prezident Miloš Zeman do nejvyšší armádní hodnosti. Generálské hodnosti mu udělil už v letech 2014 a 2017. V říjnu 2019 mu Miloš Zeman udělil Řád bílého lva I. třídy.

Emil Boček
Zdroj: ČT24