Podle šéfa ODS ministr Vojtěch selhává. Do zdravotnictví s ním přišla nová éra, oponuje Babiš

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) čelí opakované kritice ze strany České lékařské komory (ČLK) i komunistů, kteří ve sněmovně tolerují vládu. Podle premiéra Andereje Babiše (ANO) je chybou, že Vojtěch nenavštívil sjezd komory minulý týden. V Otázkách Václava Moravce se ho ale zastal: do českého zdravotnictví s ním prý přišla nová éra a příští rok do systému přiteče navíc 35 miliard, uvedl Andrej Babiš. Předseda opoziční ODS Petr Fiala naopak mluvil o katastrofálním výběru ministra.

„Adam Vojtěch úplně selhává. Asi umí pěkně zpívat na plesu lékařů, ale se zdravotnictvím neudělal nic. Ty problémy, které tam jsou, jsou jasné: je to financování, které je nesystémové. Stále nevíme, jak kvalitní péče je poskytována, protože žádné hodnocení kvality neprobíhá. A je to samozřejmě způsob, jakým se kvalifikují a vzdělávají lékaři,“ upozorňoval ve vysílání Fiala. 

Podle něj se musí udělat tři systémové změny: „Stačí úhradovou vyhlášku změnit na úhradový zákon, aby to financování bylo na několik let dopředu. Musí se hodnotit kvalita lékařské péče a musí to vědět i lidé, aby si mohli vybírat. A samozřejmě musíme změnit vzdělávání lékařů, aby nám nechodili do zahraničí,“ domnívá se předseda ODS. 

Premiér Babiš však kritiku ministra zdravotnictví odmítl. „Adam Vojtěch určitě není nejslabší článek vlády, přišla s ním nová éra pro české zdravotnictví, velice pozitivní. Do zdravotnictví přijde příští rok o 35 miliard navíc, do nemocnic 18 miliard. Řešíme nedostatek lékařů tím, že jsme zavedli speciální program pro lékařské fakulty. Což už má výsledky, přihlásilo se o 20 procent studentů víc. Je to program za sedm miliard na deset let.“

Andrej Babiš také opakovaně kritizoval předsedu České lékařské komory Milana Kubka. „Já jsem s ním x-krát jednal, ale když mu ukážu fakta, o kolik se navýšily platy lékařů a sester nebo kolik dáváme do našeho zdravotnictví, tak je stále nespokojen.“ Přesto podle něj Adam Vojtěch udělal chybu, když minulý týden nešel na sjezd lékařské komory a nevystoupil tam. Delegáti minulý týden v Brně vyslovili nespokojenost s ministrovou prací. 

Premiér Babiš: Po zavedení DRG se zprůhlední celý zdravotnický systém

Předseda ODS upozorňoval, že problém českého zdravotnictví nevyřeší pouze nalévání dalších peněz. „Když jsme u těch platů, tak to by byl úplný vrchol neschopnosti, aby v době ekonomického růstu nerostly platy. Ale podívejte se na strukturu těch platů: většina lékařů má platy konstruovány tak, že dělají přesčasy nad rámec toho, co by vůbec bylo rozumné. Tarif tvoří 50 procent mzdy a zbytek si vydělávají na přesčasech. Takže se nedivím zdravotnické veřejnosti, že si stěžuje.“ 

Podle něj je jednou z nutných podmínek, aby byla stejná úhrada za stejnou péči. „K tomu jsme už dávno měli dojít, vláda této koalice si s tím šest let nedokáže poradit.“

Premiér oponoval, že se chystá zavedení systému DRG, tedy placení podle diagnóz. „Konečně se narovná celý zdravotnický systém a konečně se zprůhlední, kolik dostávají jednotlivé nemocnice – ať už fakultní, nebo krajské – za stejný úkon peněz.“ Odhady na zavedení tohoto systému jsou zhruba 30 miliard, podle Babiše je ale v rezervách 57 miliard a stále budou stoupat. 

Lékařská komora požaduje každoroční zvyšování platů o 10 procent

Česká lékařská komora požaduje každoroční zvyšování platů lékařů v nemocnicích a léčebnách nejméně o deset procent. Vládou schválené zvýšení tarifních platů o 1500 korun považuje za nedostatečné. „Sjezd ČLK nesouhlasí s platovou nivelizací, kterou prosazuje vláda,“ stojí v usnesení, které přijali delegáti.

Komora také vyslovila nespokojenost s prací ministra Vojtěcha a jím vedeného úřadu. Podle usnesení sjezdu ministr a ministerstvo neřeší zásadní problémy zdravotnictví, kterými jsou nezajištěné financování, personální devastace, porušování právních předpisů, také nelegální práce cizinců v nemocnicích bez aprobačních zkoušek, zhoršující se dostupnost zdravotní péče pro pacienty a stále častější nedostupnost běžných léků.

Ministerstvo zdravotnictví však tuto kritiku odmítlo. „Naopak, ministr Adam Vojtěch nastartoval celou řadu reforem. Vůbec poprvé ministerstvo začalo zodpovědně řešit personální stabilizaci zdravotnictví a přišlo se systémovými opatřeními, jako je například navýšení kapacit lékařských fakult,“ uvedla mluvčí ministerstva.

Pro příští rok se očekává výběr pojistného asi 346 miliard korun, letos to bylo asi o 20 miliard méně. Více než polovinu nákladů na zdravotní péči spotřebuje akutní péče v nemocnicích. Z peněz navíc chtějí pojišťovny více podpořit praktické lékaře, přidají i na drahé moderní léky. Ze státního rozpočtu půjde 77 miliard korun na péči o takzvané státní pojištěnce, tedy důchodce, děti nebo nezaměstnané, kterých je asi 5,9 milionu.