Hamáčkův případný zákon zkracující volby na den by Zeman vetoval

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s tím, aby se volby konaly jen jeden den. V současnosti jsou volební místnosti otevřené v pátek i sobotu. Podle prezidenta by taková změna snížila volební účast, a kdyby návrh parlament schválil, zřejmě by takovou změnu zákona vetoval. Hlava státu se k nápadu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyjádřila v rozhovorupro TV Barrandov. Zeman znovu zopakoval, že je zastáncem volební povinnosti.

„Všechno, co přispívá ke zvýšení volební účasti, má mou podporu, a naopak,“ uvedl prezident. Ministerstvo vnitra v návrhu zákona o správě voleb plánuje, že se hlasovat bude jen v pátek. Mezi další změny patří korespondenční hlasování v zahraničí a také zrušení povinného doručování volebních lístků.

Ministr Hamáček zatím poslal předlohu do připomínkového řízení, teprve poté zamíří do vlády a parlamentu. První změny by podle návrhu voliče čekaly už ve sněmovních volbách 2021. Plně by zákon začal fungovat až v dalším období, například při výběru prezidenta v roce 2023.

Krymské Tatary jsem na Hrad nezval, řekl Zeman. Deník N píše opak

Miloš Zeman ve stejném rozhovoru také prohlásil, že prokremelské krymské Tatary na Pražský hrad u příležitosti státního svátku 28. října nezval. Přišli tam podle něj jako doprovod Rusínů, kteří byli na oslavy vzniku samostatného Československa pozváni. Protože byli součástí tehdejšího Československa, byla jejich účast logická, tvrdí prezident.

Ti si pak prý na recepci vzali jako doprovod místo rodinných příslušníků krymské Tatary, kteří začali tvrdit, že je pozval prezident republiky, uvedl Zeman.

Kancléř Vratislav Mynář v rádiu Frekvence 1 řekl, že Rusíni o pozvánku požádali na zářijové schůzce se Zemanem, kam jich dorazilo zhruba deset.

„Poté jsem byl požádán, jestli by byla možnost, že by si vážili, kdyby část z nich mohla přijít
na oslavu 28. října. Já vyhověl, připravil čtyři pozvánky. A mezi těmi lidmi, kteří dorazili, byla údajně ta slečna, která byla v nějakém spolku. Ale já popírám, že by byl tento spolek pozván na oslavy,“ uvedl Mynář.

Podle Deníku N ale Hrad vystavil pozvánky přímo na jména místopředsedy prokremelského spolku Kyrym birligi Rustěma Nimetullajeva, který nakonec na oslavu nedorazil, a jeho ženy a členky spolku Tamily Bezazijevové, která na akci byla. Server zveřejnil i snímek pozvánky.