Vnitro chystá volební změny: V pátek delší hlasování, v sobotu naopak zavřené místnosti

Události: Ministerstvo vnitra chystá volební změny (zdroj: ČT24)

Volby v Česku by po roce 2021 již nemusely být dvoudenní. Ministerstvo vnitra připravilo balíček změn, které by měly upravit volební pravidla. Půjde přitom jen o administrativní změny. Ministerstvo se tak chce vyhnout složitým politickým diskusím, proto se balíček nedotkne volebního systému nebo například kvóra pro vstup do sněmovny.

Volební změny se mají týkat termínu, ve kterém se volí, zavádějí korespondenční hlasování ze zahraničí či strojové sčítání hlasů. Některé novinky by měli voliči poznat již při sněmovních volbách v roce 2021, v plném rozsahu by měly být zákony účinné od roku 2022.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zatím poslal návrh do připomínkového řízení. „Je to výkop do debaty, ale už v podobě zákona. Cílem je volby zefektivnit, udělat je i příjemnější, jednodušší,“ uvedl.

Ke změnám, které by se mohly dotknout již následujících voleb do Poslanecké sněmovny, patří i zhuštění času, během kterého budou moci voliči přicházet k urnám. Volit by se nově mělo jen v pátek, a to od 7 do 22 hodin. Oproti nynějšímu systému by se čistý čas, po který by byly volební místnosti otevřené, prodloužil o hodinu – ze čtrnácti na patnáct hodin – ovšem již by nebylo možné jít volit v sobotu.

Náhradou by ale mohlo být předčasné hlasování v pondělí a ve středu před volebním pátkem, kdy by byly vyhrazené dvě hodiny, během nichž by lidé mohli přijít na obecní úřad vhodit volební lístky předem do zvláštní volební schránky.

Hamáček věří, že má zákon šanci projít

Návrh pracuje s možností vyzkoušet ve volbách roku 2021 v některých okrscích strojové sčítání hlasů a snad i korespondenční hlasování. To by ale bylo možné pouze ze zahraničí.

V dalších letech by potom mohlo odpadnout doručování volebních lístků do domácností s výjimkou komunálních voleb nebo možnost, aby obce měnily volební okrsky. Zákon má také zavést možnost jednorázové změny příslušnosti k okrsku.

Ministr vnitra však věří, že by nemusel vzbudit příliš velké kontroverze díky tomu, že se zabývá pouze administrativními změnami.

„Otevření všech částí volebního práva by znamenalo otevření diskusí, jež by ustrnuly v dohadech o volebních klauzulích, přepočítacích koeficientech a metodách alternativního hlasování na úkor svižného řešení méně zapeklitých partií administrativní části
volebního práva,“ stojí v důvodové zprávě. 

Právo uvedlo, že návrh má v Poslanecké sněmovně šanci získat podporu – i opoziční strany jsou nakloněné zhuštění hlasování do jednoho dne, neshodují se ale na tom, o který den by mělo jít. Ani korespondenční hlasování či zrušení doručování hlasovacích lístků voličům až domů ještě nemá jasnou podporu. 

Od navrhovaných změn politici očekávají, že by mohly volby zlevnit. Úsporu nákladů si ostatně slibuje i ministr Hamáček.

Jednodenní hlasování zavedli například na Slovensku, kde se volí v sobotu. Polské, rakouské a německé volební místnosti se zase otevírají až v neděli, ty německé dokonce jen na deset hodin. Na Slovensku funguje třeba i zvažované předávání lístků až ve volební místnosti, naopak Němci je dostávají přímo do schránek, stejně jako Češi.