EU vyvolává u Čechů stejnou měrou pozitivní i negativní představu

Postoj k Evropské unii dělí obyvatele České republiky zhruba na třetiny. Pozitivně ji vnímá 31 procent obyvatel, stejný podíl lidí ji hodnotí negativně a 37 procent se k Unii staví neutrálně. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Podíl pozitivních a negativních hodnocení je vyrovnaný, ale oproti obdobnému průzkumu před dvěma lety narostla část těch, u kterých vyvolává EU pozitivní představu. Zatímco v roce 2017 jich bylo 19 procent, letos už 31 procent. Naopak se snížil podíl negativního postoje, a to ze 41 procent na 31 procent.

Jakou představu ve vás vyvolává Evropská unie?
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Sociodemografická analýza ukazuje, že pozitivnější postoj směrem k Evropské unii mají mladí lidé, osoby s vyšším vzděláním a obyvatelé větších měst. S věkem tento přístup naopak klesá.

Hodnoty EU

Průzkum také zjišťoval mezi Čechy, jaké vnímají v souvislosti s EU hodnoty a cíle. Nějaké byly schopny spontánně pojmenovat necelé dvě pětiny obyvatel. Naopak 61 procent nedokázalo nic popsat a ve čtyřech procentech případů zaznívaly pouze negativní komentáře na stranu Evropské unie.

Mezi relevantními odpověďmi podle agentury převažovala ekonomika a jednotný trh, což v nějaké souvislosti zmínilo 17 procent dotázaných. Konkrétně zaznívaly odpovědi typu volný trh či ekonomická stabilita.

Trendy Česka
Zdroj: Kantar CZ
Trendy Česka
Zdroj: Kantar CZ

Další zmínky se týkaly vzájemné spolupráce mezi členskými zeměmi, svobody pohybu osob, bezpečnosti a ochrany evropských hranic nebo svobody a demokracie (rovněž lidská práva). Všechny tyto odpovědi byly zmiňovány více než pěti procenty respondentů.

Česká republika si letos připomněla patnácté výročí od vstupu do Evropské unie. V roce 2004 byla jednou z deseti zemí, které se do Unie nově začlenily. Naposledy se EU rozšířila v roce 2013 o Chorvatsko. Nedávno několik států Unie zablokovalo přístupové rozhovory se Severní Makedonií a Albánií

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 12. 10. až 1. 11. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).