Lidé se dali do pohybu. Akcí Kroky pro demokracii si připomněli státnost i kauzu Čapí hnízdo

Přes sto třicet pochodů, výšlapů nebo výletů se konalo v sobotu po celém Česku v rámci akce Kroky pro demokracii. Zaštiťoval je spolek Milion chvilek.

Jedno z prvních setkání proběhlo už dopoledne v Jihlavě. Lidé tam vzdali hold svatému Václavovi během takzvané svobodné vycházky. „Oslava dnešního dne byla postavená jako pouť nebo procházka po místech, která symbolizovala a prolínala se moderní dobou české státnosti,“ vysvětlil hlavní organizátor akce Petr Palovčík. 

Několik desítek lidí se sešlo odpoledne v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Vydali se na pochod lesem, s sebou nesli kusy dřeva jako symbol společného břemene. „Proč jsme se dnes dali do pohybu? Protože nám záleží na demokracii a není nám jedno, kam směřuje,“ prohlásil tam jeden z řečníků. 

V podvečer se lidé sešli například v Brně, kde zaplnili asi čtvrtinu náměstí Svobody. Po krátkém průvodu centrem města následovaly projevy, které se týkaly mimo jiné kauzy Čapí hnízdo. Akci tam organizoval spolek s názvem Společně Brno.

Další akce se konaly třeba v Praze, Olomouci nebo v Krkonoších. Na řadě míst nesli lidé vlajky.

Spolek Milion chvilek plánuje další demonstraci na Letné, která se má uskutečnit v listopadu k 30. výročí Sametové revoluce.